Mákos, meggyes morzsatorta
Elkészítés módja
1. A tésztához a lisztet a sütőporral, a sóval, a fahéjjal és a porcukorral összeforgatjuk. A hideg vajjal (margarinnal) és a tojássárgájával elmorzsoljuk. Egy 26 centi átmérőjű kapcsos tortaformát margarinnal kikenünk, és a morzsalékos tészta felét egyenletesen beleszórjuk, egy kicsit belenyomkodjuk.
2. A töltelékhez a tojásfehérjéét kemény habbá verjük, a vége felé 4-5 evőkanál cukrot is hozzáadunk. A mákot és a mazsolát óvatos mozdulatokkal a cukros habba forgatjuk, majd elsimítjuk a tésztán. A maradék tészta felét, úgy, hogy lehetőleg mindenhová jusson, egyenletesen a mákra szórjuk – morzsoljuk.
3. A meggyet jól lecsöpögtetjük (ez a befőttnél illetve a szobahőmérsékleten fölengedett gyümölcsnél a legfontosabb), a maradék 2-3 evőkanál cukorral és a fahéjjal összekeverjük, és szép egyenletesen a tésztára rakjuk. A maradék tésztát egyenletesen rászórjuk, rá- morzsoljuk.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 50-60 percig sütjük. Ha a vége felé a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. Amikor kihűlt, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
Mákos, meggyes morzsatorta recepthez fűződő történet, jótanács
A meggyhez 2-3 evőkanál darált háztartási kekszet (kekszmorzsát) is keverhetünk, hogy a gyümölcs sülés közben kioldódó leve biztosan ne áztassa el a tésztát.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.