Kávékrémtorta és kókuszkrémes kávétorta
Elkészítés módja
1. A kávékrémtorta tésztájához a tojássárgáját a porcukorral 3-4 perc alatt jó habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét is. A kávét a liszttel, a dióval és a sütőporral összeforgatjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Egyharmadát a csokoládés-tojásos masszához adjuk, a lisztes keverék harmadát beleszitáljuk. Óvatos mozdulatokkal átforgatjuk. A maradék masszát ugyanígy, két részletben adjuk hozzá.
2. Egy 24 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, belisztezünk, a masszát belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepesen forró lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt megsütjük. Enyhén meglisztezett sütőpapírra borítva hűlni hagyjuk.
3. A krémhez a tojássárgáját és a kávét lábasba töltjük, vízgőzre téve sűrűre főzzük. Akkor jó, ha olyan, mint a felvert hab. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, majd a porcukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra. Kanalanként hozzáadjuk a kihűlt kávéhabot.
4. A tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, a kávékrémmel megtöltjük úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson belőle. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk, végül a tetejét tejszínhabbal díszítjük.
5. A kókuszkrémes kávétorta tésztájához a tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. A kávét kanalanként hozzáadjuk.
6. A lisztet az őrölt kávéval és a szódabikarbónával összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan belekeverjük. Egyenletesen egy 24-26 centi átmérőjű, kikent, belisztezett tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percig sütjük.
7. A krémhez a pudingport 1,5 deci tejjel és a kristálycukorral simára keverjük, majd a többi, időközben fölforralt tejhez öntjük. Pár perc alatt sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve a kókuszreszeléket is hozzáadjuk. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd habverővel krémmé keverjük.
8. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat vagy margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. Ezután kanalanként hozzáadjuk a vaníliás kókuszkrémet is.
9. A tortakorongot lapjában 3 részre vágjuk, és a krémmel úgy töltjük meg, hogy az oldalára meg a tetejére is jusson belőle. Rövid időn át hűtőszekrényben dermesztjük, végül forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.
Kávékrémtorta és kókuszkrémes kávétorta recepthez fűződő történet, jótanács
A tortakorong felvágása gyakorlatot igénylő feladat, amit kikerülhetünk, ha mindkét tortánál a tésztamasszát 3 részre osztjuk, egyenként kerek lappá kikenjük, és így, külön-külön sütjük meg.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.