Grillázsos, narancsos szelet
Elkészítés módja
1. A diót egy serpenyőben, szárazon megpirítjuk. Amikor már csak langyos, vékony barna héját ledörzsöljük, és nagy lyukú szűrőbe töltve lerázogatjuk róla. 25 deka cukrot egy serpenyőben világosbarnára karamellizálunk, majd a diót belekeverjük.
2. A vaj felével egy sütőlemezt (tepsit) kikenünk, a cukros diót, azaz a grillázst ráöntjük, fakanállal kissé ellapítjuk. Amikor teljesen kihűlt, megőröljük, ahogyan a diót is szokás.
3. A tésztához való tojásokat szétválasztjuk. Sárgájukat 10 deka cukorral fehéredésig, krémesre keverjük. Ez elektromos habverővel maximális fokozaton 3-4 perc. A rummal ízesítjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk. Az átszitált lisztet meg a cukros tojássárgáját több részletben beledolgozzuk, majd az őrölt grillászt is beleforgatjuk. Egy nagy tepsit 2 deka vajjal kikenünk, a masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített, közepesen forró sütőben (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) 5 percig, majd a sütés erősségét kb. 15 fokkal csökkentve, további 10-12 percig sütjük. ha kihűlt, hosszában 3 részre vágjuk.
4. A krémhez az egész tojásokat a cukorral kis lábasba töltjük. A narancs lereszelt héját és kifacsart levét hozzáadjuk, vízgőzre állítjuk, kevergetve krémesre főzzük (akkor jó, ha olyan, mint egy sűrű madártej). Hűlni hagyjuk. 5. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat vagy margarint habosra keverjük, majd kanalanként a narancsos krémet beledolgozzuk. A tésztacsíkokat ezzel a krémmel megtöltve egymásra rétegezzük úgy, hogy a tetejére és az oldalára is jusson belőle. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.