Mákos-diós bejgli

Mákos-diós bejgli recept
Hozzávalók
•  1 kg finomliszt
•  45 dkg margarin
•  10 dkg porcukor
•  1 dkg só
•  3 dkg friss élesztő
•  2 db tojássárgája
•  27 dkg tej (pontosan ki kell mérni a poharat mérlegre kell állítani és le kell mérni a tejjel együtt)
A töltelékhez:
•  60 dkg kristálycukor
•  2 dl víz
•  1 kg darált mák vagy dió (felezni vagy harmadolni is lehet)
A mákoshoz:
•  1 db reszelt alma
A dióshoz:
•  1 vaníliás cukor
•  1 citrom reszelt héja
•  6-7 dkg mazsola

Elkészítés módja

1. Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.

2. Begyúrjuk a tésztát. Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt.

3. A tej másik felébe beleüthetjük a tojássárgákat és a sót is .

4. A lisztet, a margarint, a porcukrot és az élesztős tejet egy nagy tálba teszem és jól begyúrom.

5. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.

6. A bejglihez a tésztából kimérünk 30 dkg-os darabokat és 25 dkg-os tölteléket.

7. Hat darab tészta cipót formázunk, amit 22×28 cm-es téglalappá nyújtunk egyenként. A megmaradt tésztából kifliket sütöttem ki.

8. A lekenésnél nagyon fontos, hogy szép márványos felületű legyen.

9. Először a készre formázott bejglit vagy pozsonyi kiflit (amik már a sütőlemezen vannak), tojássárgájával vékonyan lekenjük és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni.

10. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojásfehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni.

11. A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén. Most már készre lehet sütni.

12. Mielőtt megsütnénk, szurkáljuk meg. 160 fokon készre sütjük.

13. 1 kg lisztből 6 rúd bejglit vagy 45 darab pozsonyi kiflit tudunk készíteni.

A töltelék elkészítése:

1. 60 dkg kristálycukrot 1 kg darált mákkal vagy darált dióval 2 dl vízben felforralunk. Ízesíthetjük citromhéjjal, vaníliás cukorral, mazsolával, reszelt almával vagy akár mézzel is.

2. A diós töltelékbe tehetünk fahéjat is.

3. Én felesen készítettem a tölteléket, fele mákos, fele diós lett (3-3).

4. Ha szeretnénk, pozsonyi kiflit is süthetünk a tésztából.

A pozsonyi kifli:

1. A pozsonyi kiflinél fontos a kimérés és a darabolás is.

2. Mivel egy kiflihez 4 dkg-os tésztát és 3 dkg-os tölteléket kell kimérni, kimérünk 40 dkg tésztát, és azt 10 egyenlő darabra daraboljuk, formázzuk, majd töltjük.

3. Miután kihűlt, felhasználhatjuk.

A leírásban szereplő Mákos-diós bejgli recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (bejgli recept, bejgli, mákos bejgli) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.