Mákos-diós bejgli
Elkészítés módja
1. Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd.
2. Begyúrjuk a tésztát. Az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverem, de nem készítek kovászt.
3. A tej másik felébe beleüthetjük a tojássárgákat és a sót is .
4. A lisztet, a margarint, a porcukrot és az élesztős tejet egy nagy tálba teszem és jól begyúrom.
5. A pontosan kimért anyagok miatt a tészta éppen olyan állagú lesz, mint amilyennek lennie kell, nem kell semmit hozzáadni ezeken kívül.
6. A bejglihez a tésztából kimérünk 30 dkg-os darabokat és 25 dkg-os tölteléket.
7. Hat darab tészta cipót formázunk, amit 22×28 cm-es téglalappá nyújtunk egyenként. A megmaradt tésztából kifliket sütöttem ki.
8. A lekenésnél nagyon fontos, hogy szép márványos felületű legyen.
9. Először a készre formázott bejglit vagy pozsonyi kiflit (amik már a sütőlemezen vannak), tojássárgájával vékonyan lekenjük és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni.
10. Miután megszáradt a felületén a tojás és nem ragad, lekenhetjük tojásfehérjével és hagyhatjuk melegebb helyen, mert elkezdjük keleszteni.
11. A 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén. Most már készre lehet sütni.
12. Mielőtt megsütnénk, szurkáljuk meg. 160 fokon készre sütjük.
13. 1 kg lisztből 6 rúd bejglit vagy 45 darab pozsonyi kiflit tudunk készíteni.
A töltelék elkészítése:1. 60 dkg kristálycukrot 1 kg darált mákkal vagy darált dióval 2 dl vízben felforralunk. Ízesíthetjük citromhéjjal, vaníliás cukorral, mazsolával, reszelt almával vagy akár mézzel is.
2. A diós töltelékbe tehetünk fahéjat is.
3. Én felesen készítettem a tölteléket, fele mákos, fele diós lett (3-3).
4. Ha szeretnénk, pozsonyi kiflit is süthetünk a tésztából.
A pozsonyi kifli:1. A pozsonyi kiflinél fontos a kimérés és a darabolás is.
2. Mivel egy kiflihez 4 dkg-os tésztát és 3 dkg-os tölteléket kell kimérni, kimérünk 40 dkg tésztát, és azt 10 egyenlő darabra daraboljuk, formázzuk, majd töltjük.
3. Miután kihűlt, felhasználhatjuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.