Makaróni Rossini módra

Elkészítés módja
1. A makaróni főzéséhez való levest egy széles nagy lábasban fölforraljuk. A makarónit belefektetjük, kis rést hagyva lefödjük. Amikor kb. félig megfőtt, beletesszük a tejszínt, a jól megmosott narancs reszelt héját és levét, és így főzzük még pár percig, pontosabban addig, míg a tészta al dente, azaz éppen a közepén roppanós nem lesz. Ekkor leszűrjük, de kb. 2 decinyi maradék főzőlevét is félretesszük, ezt majd a mártás készítéséhez használjuk fel. A makarónit teljesen leszárogatjuk, és egymás mellé tesszük, szépen kiegyenesítve. Feleslegesnek tűnhet ez a művelet, de megéri, mert így sokkal könnyebb majd rétegezni.
2. A makaróni félretett főzőlevét egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a mártáshoz való vajat, parmezánt, levest, szárított gombát, apróra vágott füstölt sonkát és szarvasgombát — ha konyakban eltett konzerv szarvasgombát használunk, annak levét is beletesszük, ha olajban eltett gombánk van, annak olaját másba használjuk el, ide nem jó. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk. A babérlevelet a kakukkfűvel és a petrezselyemmel cérnával összekötjük, a mártásalapba tesszük. A paradicsomot egészben, de a szárát kimetszve adjuk hozzá, majd beleöntjük a tejszínt és a pezsgőt. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és így főzzük kb. 1 órán át. Nem lesz sűrű mártás belőle, leveses marad, de így jó.
3. A híg mártásból a fűszercsokrot és a paradicsomot kiemeljük, kidobjuk. Ugyancsak kiszedjük belőle a fölpuhult szárított gombát, amit apróra vágva visszarakunk a mártásba.
4. Egy püspökkenyér formát — a tészta ebben fér el hosszában —, kivajazunk. Egy kevés mártást öntünk bele, majd szépen egymás mellé belerakjuk a kifőzött makarónit. Érdemes először egyet belepróbálni, mert makarónija és formája válogatja, így elképzelhető, hogy a tészta végéből le kell vágni 1-2 centit, hogy pontosan illeszkedjen a formába. Annyi híg mártást öntünk rá, hogy éppen csak kilátszódjék a tészta. Egy kevés olvasztott vajat locsolunk rá, és egy keveset rászórunk a kétféle reszelt sajtból is. Erre újabb sor makaróni kerül, majd mártás, és így tovább, míg tart a hozzávalókból. (A megadott mennyiségből 6 réteg lesz.) A tetejére makaróni kerüljön, amire a maradék mártást öntünk, hogy éppen befedje a tésztát. Egy kevés vajat morzsolunk rá, egy kevés morzsával behintjük.
5. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 25 percig sütjük. Akkor jó, ha a tészta az összes mártást magába szívta, a teteje pedig szinte ropogósra, aranybarnára sült. A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, majd a formából vágódeszkára borítjuk, és fölszeletelve tálaljuk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.