Makaróni Rossini módra

Makaróni Rossini módra recept
Hozzávalók
•  6 dl szűrt tartalmas húsleves
•  25 dkg makaróni
•  1 dl főzőtejszín
•  fél narancs reszelt héja
•  1 kiskanálnyi narancslé
a mártáshoz:
•  5 dkg vaj
•  5 dkg reszelt parmezán sajt
•  3 dl szűrt tartalmas húsleves
•  1 dkg szárított erdeigomba-keverék
•  10 dkg füstölt sonka
•  2 dkg szarvasgomba (konzerv is lehet)
• 
•  őrölt fehér bors
•  1 babérlevél
•  2-3 ágacska kakukkfű és petrezselyem
•  1 paradicsom
•  1 dl főzőtejszín
•  3 dl pezsgő
a tál kikenéséhez:
•  vaj
a rétegezéshez:
•  5 dkg vaj
•  5-5 dkg parmezán és gruyere (gróji) sajt
•  1 evőkanálnyi zsemlemorzsa

Elkészítés módja

1. A makaróni főzéséhez való levest egy széles nagy lábasban fölforraljuk. A makarónit belefektetjük, kis rést hagyva lefödjük. Amikor kb. félig megfőtt, beletesszük a tejszínt, a jól megmosott narancs reszelt héját és levét, és így főzzük még pár percig, pontosabban addig, míg a tészta al dente, azaz éppen a közepén roppanós nem lesz. Ekkor leszűrjük, de kb. 2 decinyi maradék főzőlevét is félretesszük, ezt majd a mártás készítéséhez használjuk fel. A makarónit teljesen leszárogatjuk, és egymás mellé tesszük, szépen kiegyenesítve. Feleslegesnek tűnhet ez a művelet, de megéri, mert így sokkal könnyebb majd rétegezni.

2. A makaróni félretett főzőlevét egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a mártáshoz való vajat, parmezánt, levest, szárított gombát, apróra vágott füstölt sonkát és szarvasgombát — ha konyakban eltett konzerv szarvasgombát használunk, annak levét is beletesszük, ha olajban eltett gombánk van, annak olaját másba használjuk el, ide nem jó. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk. A babérlevelet a kakukkfűvel és a petrezselyemmel cérnával összekötjük, a mártásalapba tesszük. A paradicsomot egészben, de a szárát kimetszve adjuk hozzá, majd beleöntjük a tejszínt és a pezsgőt. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, és így főzzük kb. 1 órán át. Nem lesz sűrű mártás belőle, leveses marad, de így jó.

3. A híg mártásból a fűszercsokrot és a paradicsomot kiemeljük, kidobjuk. Ugyancsak kiszedjük belőle a fölpuhult szárított gombát, amit apróra vágva visszarakunk a mártásba.

4. Egy püspökkenyér formát — a tészta ebben fér el hosszában —, kivajazunk. Egy kevés mártást öntünk bele, majd szépen egymás mellé belerakjuk a kifőzött makarónit. Érdemes először egyet belepróbálni, mert makarónija és formája válogatja, így elképzelhető, hogy a tészta végéből le kell vágni 1-2 centit, hogy pontosan illeszkedjen a formába. Annyi híg mártást öntünk rá, hogy éppen csak kilátszódjék a tészta. Egy kevés olvasztott vajat locsolunk rá, és egy keveset rászórunk a kétféle reszelt sajtból is. Erre újabb sor makaróni kerül, majd mártás, és így tovább, míg tart a hozzávalókból. (A megadott mennyiségből 6 réteg lesz.) A tetejére makaróni kerüljön, amire a maradék mártást öntünk, hogy éppen befedje a tésztát. Egy kevés vajat morzsolunk rá, egy kevés morzsával behintjük.

5. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 25 percig sütjük. Akkor jó, ha a tészta az összes mártást magába szívta, a teteje pedig szinte ropogósra, aranybarnára sült. A sütőből kivéve 15 percig pihentetjük, majd a formából vágódeszkára borítjuk, és fölszeletelve tálaljuk.

A leírásban szereplő Makaróni Rossini módra recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (makaróni) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.