Mágnás pite

Elkészítés módja
1. A tésztához a lisztet a sóval, a sütőporral és a cukorral összeforgatjuk. A vajjal elmorzsoljuk, a jól megmosott citrom sárga héját belereszeljük, levéből 1 kiskanálnyit belefacsarunk. A tojást egy pohárban fölverjük, felét a tészta lekenéséhez félretesszük. A többit a tésztához adjuk, majd a tejföllel jól kezelhető tésztát gyúrunk belőle. Letakarva hűtőszekrénybe tesszük, míg a tölteléke elkészül.
2. Ehhez a tojások sárgáját egy tálban, a cukorral és a tejjel, elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc alatt fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a diót. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egy keveset a diókrémmel jól elkeverünk, a többit pedig óvatosan forgatjuk bele.
3. Egy 25x35 centis tepsit kivajazunk - ha nincs ekkora tepsink, semmi baj, a nagy tepsit vajazzuk ki, de csak ekkora méretben. A tésztát kétharmad-egyharmad arányban kettévesszük. A nagyobbik részt enyhén meglisztezett gyúrólapon 25x35 centi nagyságúra nyújtjuk, a kikent tepsibe fektetjük. Ezt lekvárral megkenjük, a dióhabot egyenletesen rásimítjuk. A kisebb rész tésztát ugyanolyan vastagságúra nyújtjuk, mint az alsó lapot, majd csíkokra (szalagokra) vágjuk, és a tészta tetejét berácsozzuk vele. A tészta gyúrásakor félretett tojással a tésztát lekenjük.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) 28-30 percig sütjük. Elkészültét a közepébe szúrt tűvel ellenőrizhetjük. Hűlni hagyjuk. Kockákra vágva, porcukorral behintve tálaljuk.
Mágnás pite recepthez fűződő történet, jótanács
Ha a sütemény 1-2 napon át áll, egyre puhább, egyre finomabb lesz.
Nekünk a mai napig kedvenc, köszönjük.
Gyerekkorom kedvenc süteménye.Köszönöm!!!
Tetszik! Szeretem a diós sütiket.