Karácsonyi diós linzer
Elkészítés módja
1. A tésztához a lisztet a dióval, a sóval és a fahéjjal összeforgatjuk, a vajat (margarint) rárakjuk. Eleinte csak morzsolgatjuk, majd ha már nincs benne nagy darabokban a zsiradék, a porcukorral és a tojássárgájával összegyúrjuk. Puha, ragacsos lesz a tészta, ami azért elválik a tál falától. Letakarva 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe.
2. Ezután meglisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastagra ellapítjuk, ezt tenyerünkkel nyomkodva a legkönnyebb, majd egy cakkos szélű, kb. 5 centi átmérőjű kiszúróval kiszaggatjuk. A tésztakorongok felét középen is kiszúrjuk egy 1,5 -2 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, és kiszaggatjuk, így semennyi sem vész kárba.
3. A teli tésztát sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 13-15 percig sütjük. A lyukas közepű tésztát egy másik sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk,
felvert tojással megkenjük, a tetejüket durvára vágott dióval vagy mogyoróval meghintjük egy kicsit a tésztába is nyomkodjuk. Ugyanúgy sütjük, mint az előző tésztát.4. Ha kihűltek, a teli tésztákat kb. 1-1 kiskanál lekvárral megkenjük, és egy lyukas közepűt ráillesztünk-ráragasztunk.
Karácsonyi diós linzer recepthez fűződő történet, jótanács
Ha el tudjuk zárni a család elől egy éjszakára, az csak jót tesz neki, mert másnapra megpuhul.
Nagyon jól néz ki:)