Leveles tepertős pogácsa

Leveles tepertős pogácsa recept
Hozzávalók
•  40 dkg zsíros tepertő
•  1-2 evőkanál sertészsír vagy libazsír
•  70 dkg finomliszt
•  1 evőkanál 10%-os ételecet
•  1.5 dl tej
•  1 kiskanál kristálycukor
•  4 dkg élesztő
•  3 tojássárgája
•  1 csapott evőkanál só
•  2.5 dl tejföl
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
•  2 dkg zsír
a lekenéshez:
•  1 tojás

Elkészítés módja

1. A tepertőt ledaráljuk, és attól függően, hogy mennyire volt zsíros, a zsírt is hozzákeverjük. Ezután 20 deka liszttel és az ecettel jól összegyúrjuk, téglalap alakúra formáljuk, és konyharuhával letakarva hűtőszekrénybe tesszük.

2. A tejet meglangyosítjuk, a cukrot kiskanállal kevergetve fölfoldjuk benne, majd az élesztőt belemorzsoljuk. 10-15 percre félretesszük, hogy az élesztő fölfuthasson benne. A többi (50 deka) lisztet egy nagy tálba szitáljuk, majd a felfuttatott élesztővel, a tojások sárgájával, a sóval és a tejföllel hólyagos tésztát dagasztunk belőle. Letakarjuk, 10-15 percre félretesszük.

3. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapon akkorára nyújtjuk, hogy a tepertős tömböt bele lehessen csomagolni, azaz mind a 4 oldalról ráhajthassuk a tésztát. A tetejét enyhén meglisztezzük, és a tésztát kb. 1 centi vastagra, négyzet alakúra nyújtjuk. Alulról felfelé, majd felülről lefelé, azután balról jobbra, majd jobbról balra behajtjuk. Megnedvesített konyharuhával letakarva 20 percre hűtőszekrénybe tesszük.

4. Ezt a hajtogatást és pihentetést még kétszer megismételjük, de az utolsó, azaz a harmadik hajtás után már nem kell hűtőbe tenni. Másfél ujjnyi vastagságúra (kb. 3 centi) ellapítjuk, a tetejét késsel berácsozzuk, azaz átlósan bevágjuk. Egy 6-7 centi nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és szorosan egymás mellé tepsibe rakosgatjuk - ha szorosan egymás mellé rakjuk, csak felfelé tud növekedni, nem tud eldőlni. Tetejüket felvert tojással lekenjük. Vigyázzunk, a tojás ne folyjon le az oldalára, mert akkor sütés közben nem jön föl, nem lesz leveles.

5. Kb. 25 percig pihentetjük, majd előmelegített, forró sütőbe toljuk, és a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 25 percig sütjük.

A leírásban szereplő Leveles tepertős pogácsa recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (pogácsa, tepertős pogácsa) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több pogácsa recept
Még több pogácsa recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.