Különleges főzelékek
Elkészítés módja
1. A kelbimbófőzelékhez a kelbimbót megtisztítjuk, egy lábasba rakjuk, és annyi – kb. 8 deci – vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Megsózzuk, a présen áttört fokhagymával és a köménymaggal fűszerezzük. A burgonyát megtisztítjuk, kb. 2 centis kockákra vágjuk, a kelbimbóhoz adjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt puhára főzzük.
2. Közben paprikás rántást készítünk, vagyis az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, és a lisztet kevergetve, közepes lángon, 1-2 perc alatt kissé megpirítjuk benne. A tűzről lehúzzuk, és a pirospaprikát belekeverjük. Amikor kihűlt, a kelbimbó főzőlevéből egy keveset rászűrünk, simára keverjük.
3. Amikor a kelbimbó is és a burgonya is megpuhult, a rántást egyszerre hozzáöntjük, és 2-3 percig forraljuk, ezalatt leve kellően besűrűsödik, sőt, ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel is hígítjuk. Végül megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük.
4. A lyoni sárgaborsó-főzelékhez a sárgaborsót átválogatjuk, majd megmossuk. Annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, és néhány órán át áztatjuk. Főzéskor leszűrjük, egy lábasba rakjuk. 1,5 liter vizet ráöntünk, megsózzuk, kevergetve fölforraljuk. A hagymát meg a fokhagymát finomra aprítjuk, a borsóhoz adjuk. Lefödve, kis lángon 50 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, amikor kezd szétfőni.
5. Közben a rántáshoz az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, a lisztet beleszórjuk, kb. 1 perc alatt kissé megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikát is belekeverjük. Amikor kihűlt, a borsó főzőlevéből egy keveset ráöntünk, simára keverjük, majd a lábasba öntjük. Habverővel kevergetve 1-2 percig forraljuk, ezalatt a borsó leve besűrűsödik. Utánaízesítjük, megborsozzuk.
6. Míg a borsó fő, a vöröshagymát megtisztítjuk, kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük, gyűrűire szedjük. A lisztbe forgatjuk, és bő olajban kb. 2 perc alatt ropogósra sütjük, lecsöpögtetjük. Tálaláskor ezt a sült hagymát a főzelékre halmozzuk.
7. A vöröslencse-főzelékhez a lencsét többször váltott hideg vízben átmossuk, lecsöpögtetjük, kb. 1,1 liter vízben tűzre tesszük. 1 csapott kiskanál sóval ízesítjük, a megtisztított négybe vágott hagymát hozzáadjuk, nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, ha habverővel keverve jól össze tudjuk törni, de előtte a hagymát vegyük ki belőle.
8. Az olajat egy lábasban megforrósítjuk. A liszttel meghintjük, kissé megpirítjuk, kevergetve a zúzott fokhagymával vagy fokhagymakrémmel és a paradicsompürével fél perc alatt barnára sütjük.
9. A lencsepürét azonnal – nehogy megégjen – erre a rántásra öntjük, annyi vízzel (2-3 deci) hígítjuk, hogy főzelék sűrűségű legyen. Habverővel kevergetve kb. 3 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. Ha kell utánasózzuk, végül megborsozzuk.
Különleges főzelékek recepthez fűződő történet, jótanács
A kelbimbófőzeléket kb. 1 deci tejföllel is gazdagíthatjuk, és kerülhet bele csemege vagy csípős Piros Arany is. A lyoni sárgaborsó-főzeléket víz helyett füstölt lében is megfőzhetjük.
A vöröslencse-főzeléket fokhagyma helyett jó 1 evőkanálnyi apróra vágott mentalevéllel is fűszerezhetjük; ezt ugyanúgy a rántásba kell keverni. A vöröslencse-főzeléket főzeléket rántás nélkül, úgymond saját anyagával is sűríthetjük. Ehhez egy kicsit kevesebb folyadékkal főzzük a lencsét, majd amikor puha, egyharmadát kiszedjük, kissé hűlni hagyjuk, merülőmixerrel pürésítjük, majd a puha lencséhez keverjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.