Különleges főzelékek

Különleges főzelékek recept
Hozzávalók
a kelbimbófőzelékhez:
•  80 dkg kelbimbó (fagyasztott is lehet)
•  1 csapott evőkanál só
•  2-3 gerezd fokhagyma
•  1 mokkáskanál őrölt köménymag
•  3 közepes burgonya (kb. 40 dkg)
•  3 evőkanál olaj
•  2 evőkanál finomliszt
•  1 kiskanál jóféle pirospaprika
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 púpozott kiskanál majoránna
a lyoni sárgaborsó-főzelékhez:
•  30 dkg sárgaborsó
•  1 csapott evőkanál só
•  1 kisebb vöröshagyma
•  3-4 gerezd fokhagyma
•  4 evőkanál olaj
•  2 púpozott evőkanál finomliszt
•  1 púpozott kiskanál jóféle pirospaprika
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
a lyoni hagymához:
•  4 közepes vöröshagyma
•  3 evőkanál finomliszt
•  bő olaj a sütéshez
a vöröslencse-főzelékhez:
•  30 dkg vöröslencse (narancssárga lencse néven is ismert)
•  1 közepes vöröshagyma
• 
•  4 evőkanál olaj (olíva is lehet)
•  kb.2 evőkanál finomliszt
•  2-3 gerezd fokhagyma
•  1.5 evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré)
•  1 mokkáskanál őrölt fehér bors

Elkészítés módja

1. A kelbimbófőzelékhez a kelbimbót megtisztítjuk, egy lábasba rakjuk, és annyi – kb. 8 deci – vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Megsózzuk, a présen áttört fokhagymával és a köménymaggal fűszerezzük. A burgonyát megtisztítjuk, kb. 2 centis kockákra vágjuk, a kelbimbóhoz adjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt puhára főzzük.

2. Közben paprikás rántást készítünk, vagyis az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, és a lisztet kevergetve, közepes lángon, 1-2 perc alatt kissé megpirítjuk benne. A tűzről lehúzzuk, és a pirospaprikát belekeverjük. Amikor kihűlt, a kelbimbó főzőlevéből egy keveset rászűrünk, simára keverjük.

3. Amikor a kelbimbó is és a burgonya is megpuhult, a rántást egyszerre hozzáöntjük, és 2-3 percig forraljuk, ezalatt leve kellően besűrűsödik, sőt, ha túl sűrű lenne, egy kevés vízzel is hígítjuk. Végül megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük.

4. A lyoni sárgaborsó-főzelékhez a sárgaborsót átválogatjuk, majd megmossuk. Annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi, és néhány órán át áztatjuk. Főzéskor leszűrjük, egy lábasba rakjuk. 1,5 liter vizet ráöntünk, megsózzuk, kevergetve fölforraljuk. A hagymát meg a fokhagymát finomra aprítjuk, a borsóhoz adjuk. Lefödve, kis lángon 50 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, amikor kezd szétfőni.

5. Közben a rántáshoz az olajat egy serpenyőben kissé megforrósítjuk, a lisztet beleszórjuk, kb. 1 perc alatt kissé megpirítjuk, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikát is belekeverjük. Amikor kihűlt, a borsó főzőlevéből egy keveset ráöntünk, simára keverjük, majd a lábasba öntjük. Habverővel kevergetve 1-2 percig forraljuk, ezalatt a borsó leve besűrűsödik. Utánaízesítjük, megborsozzuk.

6. Míg a borsó fő, a vöröshagymát megtisztítjuk, kb. 3 milliméter vastagon fölszeleteljük, gyűrűire szedjük. A lisztbe forgatjuk, és bő olajban kb. 2 perc alatt ropogósra sütjük, lecsöpögtetjük. Tálaláskor ezt a sült hagymát a főzelékre halmozzuk.

7. A vöröslencse-főzelékhez a lencsét többször váltott hideg vízben átmossuk, lecsöpögtetjük, kb. 1,1 liter vízben tűzre tesszük. 1 csapott kiskanál sóval ízesítjük, a megtisztított négybe vágott hagymát hozzáadjuk, nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Akkor jó, ha habverővel keverve jól össze tudjuk törni, de előtte a hagymát vegyük ki belőle.

8. Az olajat egy lábasban megforrósítjuk. A liszttel meghintjük, kissé megpirítjuk, kevergetve a zúzott fokhagymával vagy fokhagymakrémmel és a paradicsompürével fél perc alatt barnára sütjük.

9. A lencsepürét azonnal – nehogy megégjen – erre a rántásra öntjük, annyi vízzel (2-3 deci) hígítjuk, hogy főzelék sűrűségű legyen. Habverővel kevergetve kb. 3 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. Ha kell utánasózzuk, végül megborsozzuk.

Különleges főzelékek recepthez fűződő történet, jótanács

A kelbimbófőzeléket kb. 1 deci tejföllel is gazdagíthatjuk, és kerülhet bele csemege vagy csípős Piros Arany is. A lyoni sárgaborsó-főzeléket víz helyett füstölt lében is megfőzhetjük.
A vöröslencse-főzeléket fokhagyma helyett jó 1 evőkanálnyi apróra vágott mentalevéllel is fűszerezhetjük; ezt ugyanúgy a rántásba kell keverni. A vöröslencse-főzeléket főzeléket rántás nélkül, úgymond saját anyagával is sűríthetjük. Ehhez egy kicsit kevesebb folyadékkal főzzük a lencsét, majd amikor puha, egyharmadát kiszedjük, kissé hűlni hagyjuk, merülőmixerrel pürésítjük, majd a puha lencséhez keverjük.

A leírásban szereplő Különleges főzelékek recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (főzelékek) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.