Kugler-torta

Elkészítés módja
1. A tésztához a porcukrot a vaníliás cukorral összeforgatjuk, a tojások sárgájával 4-5 perc alatt habosra keverjük, majd a mandulát és a zsemlemorzsát is hozzáadjuk.
2. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a tojásos masszába forgatjuk. Egy kikent, kb. 23 centi átmérőjű tortakarikába simítjuk, és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 30 perc alatt szép világosra sütjük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük, ha nem ragad rá ragacsos massza, akkor jó. Ha kihűlt, lapjában kettéhasítjuk.
3. Az étcsokoládét eltördeljük, lábasba dobjuk. A vizet ráöntjük, a porcukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk. Kevergetve 2-3 perc alatt simára főzzük. A puha (szoba hőmérsékletű) vajat habosra keverjük, azután apránként a kihűlt csokoládés krémet hozzáadjuk.
4. A tortát ezzel megtöltjük úgy, hogy az oldalára és tetejére is jusson belőle. Reszelt csokoládéval megszórva díszítjük. Hűtőszekrényben 2-3 órán át dermesztjük. Lisztérzékenyek a tésztába kerülő zsemlemorzsa helyett őrölt mandulát is használhatnak.
Kugler-torta recepthez fűződő történet, jótanács
Kugler Henrik (1830–1904) a múlt század közepétől Budapest neves cukrásza. Először a József téren, majd 1870-től a mai Vörösmarty téren állt külföldön is ismert cukrászdája, melyet 1884-től társával, a svájci származású Gerbeaud Emillel vezetett. Tortája a kor kedvelt, keresett édessége volt.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.