Aszalt sárgabarackos máktorta

Aszalt sárgabarackos máktorta recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  8 tojás
•  20 dkg kristálycukor
•  35 dkg darált mák
•  1-1 evőkanál darált dió és finomliszt
•  15 dkg vaj vagy sütőmargarin
a töltelékhez:
•  1 púpozott evőkanál zselatinpor
•  20 dkg sárgabaracklekvár
•  2 evőkanál kristálycukor
•  40 dkg aszalt sárgabarack
a megkenéshez:
•  6 evőkanál sárgabaracklekvár
a bevonathoz:
•  12 dkg fehér csokoládé
•  4 dkg étcsokoládé
az oldalára:
•  10-10 dkg fehér csokoládé és aszalt sárgabarack

Elkészítés módja

1. A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával 4-5 perc alatt fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A mákot, a diót meg a lisztet összekeverjük.

2. A kétféle tojásos masszát lazán egymásba forgatjuk, miközben a lisztes-diós mákot is beleszórjuk. A vajat fölolvasztjuk – de vigyázzunk, nehogy forró legyen! –, és a tésztához csorgatjuk.

3. Egy 23 centi átmérőjű tortaformát sütőpapírra teszünk, 3 centivel szélesebb körben, mint a forma átmérője, körbevágjuk, majd a tortakarika oldalára felhajtjuk, és zsineggel rákötözzük. Ez azért fontos, hogy a tészta, amit beletöltünk, nehogy kifolyjon; de még jobb, ha eleve csatos tortaformánk van, aminek majd levehető az oldala. Kikenjük, a tésztával megtöltjük, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180-190 °C; légkeveréses sütőben 165-170 °C) kb. 45 percig sütjük. Megvárjuk, amíg kihűl, majd a formából kiemeljük, és lapjában elfelezzük. A tortakarikát papírral vagy fóliával kibéleljük, az alsó tésztalapot belerakjuk, kb. 1 evőkanálnyi baracklekvárral megkenjük, így később a töltelék nem áztatja el a tésztát.

4. A töltelékhez a zselatint 2 deci hideg vízbe áztatjuk. Amikor megduzzadt, addig melegítjük, míg fel nem oldódik. Ekkor hozzáadjuk a baracklekvárt meg a cukrot. Az aszalt sárgabarackot elfelezzük, az előzőekhez adjuk, az egészet egyenletesen a tortakarikában lévő tésztára halmozzuk.

5. A tészta másik felét 1 evőkanálnyi barackízzel megkenjük, és lekváros felével a töltelékre borítjuk. Hűtőszekrényben 2-3 órán át dermesztjük. Ezután kiemeljük a formából, és az oldalát meg a tetejét 2-2 evőkanál lekvárral vékonyan körbekenjük.

6. A bevonathoz a kétféle csokoládét külön-külön fölolvasztjuk. Egy vágódeszkára sütőpapírt fektetünk, az üres tortakarikát rátesszük, és körberajzoljuk. A fehér csokoládét a papírra csorgatjuk, nedves késsel a megrajzolt kör formájára kenjük, és mielőtt megdermedne, az étcsokoládét is belecsorgatjuk, majd ecsettel elkevergetjük, így lesz szép márványos mintázatú.

8. Megvárjuk, amíg megszilárdul, és forró vízbe mártott késsel 16 cikkre vágjuk. A torta tetejére rakosgatjuk, így egyben a későbbi szeletek helyét is kijelöltük. A torta oldalára fehér csokoládé meg apróra darabolt aszalt sárgabarack kerül.

Aszalt sárgabarackos máktorta recepthez fűződő történet, jótanács

A torta töltelék nélkül is finom; magában is kínálhatjuk, a tetejére porcukrot szitálva. Zselés sárgabarack helyett sárgabarackízzel is tölthetjük.

A leírásban szereplő Aszalt sárgabarackos máktorta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.