Körömleves krumpligombóccal
Elkészítés módja
1. A körmöket szép fehérre lekapargatjuk, majd egy bárddal nagyon óvatosan, lapjában félbecsapjuk. Ezután minden felet 2-3 részre darabolunk, majd nagyon alaposan megmossuk, hogy ne maradjon csontszilánk benne. Tulajdonképpen a köröm darabolása a legnehezebb feladat e leves főzésekor, ezért aki tart ettől a gyakorlatot igénylő fázistól, még a hentessel vágassa össze a húst, így otthon már csak meg kell mosnia; illetve eleve vásároljon darabolt körmöt.
2. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk, majd egy fazékban, a körömmel együtt az olajon 10-15 percig pirongatjuk. Ha vöröshagymakrémet használunk, akkor azt csak az utolsó 2-3 percre adjuk a megpirított körömhöz. Megsózzuk (kezdjünk fél evőkanálnyival), a pirospaprikát rászórjuk. Jól elkeverjük, azután annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. A paprikakrémmel, a zúzott fokhagymával (fokhagymakrémmel), meg a köménnyel fűszerezzük. A kicsumázott paprikát a paradicsommal együtt apróra vágjuk, a körömhöz adjuk, ahogyan a paradicsompürét is. Lefödve, kis lángon kb. 2 óra alatt puhára pároljuk, közben elfővő levét folyamatosan pótoljuk.
3. Amig a köröm puhul, elkészítjük a krumpligombóc masszáját. Ehhez a burgonyát héjában, enyhén sózott vízben megfőzzük, leszűrjük. Még melegen meghámozzuk, áttörjük, majd hűlni hagyjuk. Ezután a liszttel meg a tojással, 1 mokkáskanál sóval ízesítve összegyúrjuk, és belisztezett kézzel 12 diónyi gombócot formálunk belőle. Félretesszük.
4. A répát, gyökeret és zellert megtisztítjuk. Utóbbit kockákra, az előbbieket karikákra (ha nagyok, akkor félkarikákra) vágjuk. A puha körömhöz adjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi levest szeretnénk (kb. 3 ujjnyira lepje el). Nagy lángon fölforraljuk, kis rést hagyva lefödjük, 15 percig főzzük.
5. Ekkor belerakjuk a krumpligombócokat, és további 15-20 percig főzzük. Ezalatt a köröm vajpuha lesz, és a zöldségek meg a gombócok is megfőnek. Megkóstoljuk, utánasózzuk, fűszerezzük, végül fölaprított petrezselymet szórunk bele.
Körömleves krumpligombóccal recepthez fűződő történet, jótanács
A krumpligombócokat külön, sózott, forrásban lévő vízben is megfőzhetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.