Köleses birka (juhhúsos kása)

Köleses birka (juhhúsos kása) recept
Hozzávalók
•  1 kg pörköltnek való birkahús (lehet csontos is)
•  kb.15 dkg sertészsír
•  2 közepes vöröshagyma
•  kb.1 evőkanál só
•  1 evőkanál jóféle pirospaprika
•  2 gerezd fokhagyma (fokhagymakrém is lehet)
•  1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
•  1 kg étkezési köles

Elkészítés módja

1. A húst 2,5 centis kockákra vágjuk, és bő vízben föltesszük forrni, hogy erős, faggyús ízét elvegyük. 3-4 percnyi főzés után leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.

2. A zsír felét egy bográcsban vagy lábasban fölolvasztjuk, majd a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk rajta. A húst rádobjuk, és továbbra is kevergetve erős tűzön megpirítjuk. A fele sóval ízesítjük, a fele pirospaprikával meghintjük, a zúzott fokhagymával fűszerezzük, a Piros Arannyal tüzesítjük. Egy kevés vizet öntünk alá, és lefödve 1,5-2 óra alatt éppen csak puhára pároljuk. Közben többször megforgatjuk, ha kell, egy kevés vizet is öntünk alá, azaz éppen úgy főzzük, mint egy pörköltet.

3. A maradék zsírt egy másik bográcsban vagy lábasban fölolvasztjuk, és a kölest aranysárgára pirítjuk benne. Az éppen csak puha húshoz adjuk, a maradék pirospaprikával fűszerezzük, a többi sóval ízesítjük. 2 liternyi, ha lehet forrásban lévő vízzel fölöntjük, amint a leve újra forrni kezd, megkeverjük. Kis rést hagyva lefödjük, és gyenge tűz fölött addig pároljuk, míg a leve teljesen elforr, a köles is megpuhul. Ez kb. 15 perc. Ha kell utánasózzuk, fűszerezzük, esetleg megborsozzuk.

Köleses birka (juhhúsos kása) recepthez fűződő történet, jótanács

Túrkeve környékén másként készítik ezt a régi fogást: a húst fölkockázva, bezöldségelve megfőzik úgy, mintha húslevest főznének, majd a zöldséget kiemelik belőle. Ízes levébe szórják a kölest, megsózzák, megborsozzák, dobnak bele egy kanálka zsírt, és így főzik készre.

A leírásban szereplő Köleses birka (juhhúsos kása) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.