Kellel bélelt dagadó
Elkészítés módja
1. A dagadót megmossuk, leszárogatjuk, majd középen, hosszában felszúrjuk, és a rést ujjainkkal kitágítjuk. Kívül-belül megsózzuk, megborsozzuk, félretesszük.
2. A töltelékhez a kelt kitorzsázzuk, megmossuk, lecsöpögtetjük. A leveleket – miután vastag erüket kivágtuk – kisujjnyi széles csíkokra metéljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, a forró olajon üvegesre sütjük. A kelt beledobjuk, kissé megsózzuk, megborsozzuk, a majoránnával fűszerezzük. Fél deci vizet aláöntve, lefödve, kis lángon puhára pároljuk. A tűzről levéve a felvert tojást belekeverjük, a paprikakrémmel tüzesítjük.
3. Ezt a párolt kelt a dagadóba töltjük, a nyílást hústűvel lezárjuk. Az olajat megforrósítjuk, a pecsenyét körös-körül megpirítjuk benne. Egy kis pohár vizet öntünk alá, tepsibe átszedjük.
4. Közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1,5 óra alatt pirosasra sütjük, közben zsírjával gyakorta megöntözzük, többször megforgatjuk. 10 percnyi pihentetés után fölszeleteljük. Nem igényel külön köretet.
Kellel bélelt dagadó recepthez fűződő történet, jótanács
A pecsenye zsírjából pecsenyelevet is főzhetünk, amit tálaláskor külön kínálunk a fölszeletelt húshoz. Ehhez a zsírját egy serpenyőbe öntjük, 1 mokkáskanál paradicsompürét fél percig pirítunk benne, azután 1 kiskanál finomliszttel meghintjük. Újabb félpercnyi pirítás után 2 deci vizet ráöntünk, 2 percig forraljuk, ha kell, megsózzuk, átszűrjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.