Kecskeméti barackos kölestorta (az ország tortája 2011-ben)

Kecskeméti  barackos kölestorta (az ország tortája 2011-ben) recept
Hozzávalók
a sárgabarack öntethez:
•  23 dkg magozott friss (idényen kívül fagyasztott) sárgabarack
•  7 dkg kristálycukor
•  0.5 dkg pektin (bioboltokban is beszerezhető növényi kocsonyásító anyag)
a kölesalaphoz:
•  29 dkg hántolt köles
•  1.1 liter tej
•  26 dkg kristálycukor
•  1 vaníliarúd
•  1 mokkáskanál só
•  6 dkg vaj
•  1 citrom
a tésztához:
•  96 dkg kölesalap
•  3 tojás
•  3 dkg mandulaliszt (porrá őrölt mandulabél)
•  7 dkg őrölt lenmag vagy lenmagpehely
•  6 dkg áttört tehéntúró
a töltéshez:
•  50 dkg kölesalap
•  10 dkg konzerv sárgabarack
•  5 dkg sárgabarack öntet
•  1.5 dl habtejszín
•  1 dl (10 dkg) főzött zselatin (1 liter forrásban lévő vízhez 16 dkg zselatinport adva)
a díszítéshez:
•  30 dkg sárgabarack öntet
•  6-8 dkg étcsokoládé
•  12 fél konzerv sárgabarack
•  natúr zselé a barack lekenéséhez (ez el is maradhat)

Elkészítés módja

1. A sárgabarack öntethez a gyümölcsöt földaraboljuk, turmixoljuk, és egy kisebb lábasba öntjük. Folyamatosan kevergetve fölforraljuk. A cukrot a pektinnel elkeverjük, a forró barackpüréhez adjuk, kevergetve újra fölforraljuk. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd felhasználásig hűtőszekrénybe tesszük.

2. A kölesből egy alapot főzünk, amit majd két helyre elosztunk: kétharmada a tésztába, egyharmada a töltelékébe kerül. A kölest meleg vízzel alaposan megmossuk, leszűrjük, a tejbe öntjük), a sóval és a kettéhasított vaníliarúd kikapart belsejével ízesítjük. Szüntelenül keverve fölforraljuk, kis rést hagyva lefödjük, és közepes lángon főzzük addig, míg láthatóan elfő róla a tej; addigra a köles is megpuhul. Ekkor a tűzről levesszük, a cukrot, a vajat és a jól megmosott citrom reszelt sárga héját belekeverjük. 50 dekányit kimérünk belőle, hűlni hagyjuk, majd letakarva hűtőszekrénybe tesszük, ez a töltéshez kell.

3. Egy 23 centis tortakarikát szilikonos sütőpapírral vagy vastag alufóliával körbecsomagolunk. A maradék (96 dkg) még forró kölesalaphoz adjuk a tojásokat, a mandulalisztet, az őrölt lenmagot és az áttört túrót. Alaposan összekeverjük — a legkönnyebb elektromos habverővel, azután a becsomagolt tortakarikába simítjuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 50 perc alatt megsütjük. Elkészültét a közepébe szűrt tűvel ellenőrizhetjük. A sütőből kivéve azonnal rácsra borítjuk, így hagyjuk kihűlni.

4. Elkészítjük a tölteléket. A félretett 50 dekányi kölesalapot habverővel jól kikeverjük — elektromos habverővel ezt még könnyebb. A konzervbarackot apró kockákra vágjuk, a kölesalaphoz keverjük az 5 dekányi baracköntettel együtt, majd a kemény habbá vert tejszínnel lazítjuk, és a forró zselatint is beledolgozzuk Akkor jó, ha kissé lágy, folyós a krém, így könnyen fölveszi a szilikonforma mintáját.

5. A szilikonos Zila-formát a tortakarikába tesszük, és forma elválasztóval körbefújjuk, ennek híján olvasztott vajjal vékonyan kikenjük. Tálcára tesszük. A krémet beleöntjük, amit tömörítünk; ez nem jelent mást, mint hogy a forma alját néhányszor az asztalhoz ütögetjük. A kihűlt kölespiskótát a tetejére illesztjük, és letakarva éjszakára hűtőszekrénybe tesszük — ha sietünk vele, 2 órára mélyhűtőbe is tehetjük.

6. Másnap a tortaformából tálra borítjuk, a tortakarikát is, a szilikonos formát is leemeljük róla. A sűrűn folyós baracköntetet a speciális formának köszönhetően a krémben kialakult mélyedésekbe töltjük.

7. A csokoládét fölolvasztjuk, egy zsírpapíron vékonyra, téglalap alakúra elkenjük, azután kis háromszögre vágjuk, és dermedni hagyjuk. A befőttet lecsöpögtetjük, és úgy rakjuk a tortaszeletekre, hogy 1-1 csoki háromszöget bújtatunk alájuk, de az is jó, ha ezeket a baracknak támasztjuk. A barackokat készen kapható színtelen zselével is lekenhetjük, így a torta tovább eláll. Forró vízbe mártott késsel, a jelölés mentén szeletekre vágjuk.

A leírásban szereplő Kecskeméti barackos kölestorta (az ország tortája 2011-ben) recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.