Kapros, gombás paprikáscsirke-leves túrógombóccal

Kapros, gombás paprikáscsirke-leves túrógombóccal recept
Hozzávalók
•  8 kisebb csirkecomb (a fele húsos csirkeszárny is lehet)
•  1 evőkanál só
•  2 nagy vöröshagyma
•  12 dkg füstölt szalonna
•  5-6 evőkanál olaj
•  1 púpozott evőkanál jóféle pirospaprika
•  1-1 paprika és paradicsom
•  2-3 gerezd fokhagyma
•  1 mokkáskanál őrölt köménymag
•  4 jó ujjnyi vastag sárgarépa
•  3 jó ujjnyi vastag petrezselyemgyökér
•  30 dkg csiperkegomba
•  1 kiskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
•  2-2 dl tejföl és főzőtejszín
•  2 evőkanál finomliszt
•  1 csokor kapor
a kapros túrógombóchoz:
•  25 dkg tehéntúró
•  2 csapott evőkanál búzadara
•  1 nagyobb tojás
•  1 zsemle vagy 1.5 evőkanál zsemlemorzsa
• 
•  fél csokor kapor
•  2-3 dkg vaj

Elkészítés módja

1. A combokat – ha a bőrüket lefejtettük – a forgóknál kettévágjuk (ha szárnyak is kerülnek bele, a forgónál azt is kettécsapjuk), és besózva félrerakjuk.

2. A hagymát megtisztítjuk és finomra, a szalonnát apró kockákra vágjuk. Együtt a bográcsba szórjuk, és az olajat ráöntve gyenge tűz fölött pirítani kezdjük. Akkor jó, ha a szalonna zsírja kiolvad, a hagyma pedig üvegesedni kezd. Ekkor a csirkehúst hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig sütjük. A pirospaprikával meghintjük, az apróra vágott paprikával meg paradicsommal ízesítjük. Megsózzuk, a zúzott fokhagymával meg köménnyel fűszerezzük, 1 pohárnyi vizet öntünk alá, és lefödve, kis lángon kb. 35 perc alatt majdnem puhára pároljuk. Akkor jó, ha a vége felé a leve elfő, a hús zsírjára sül.

3. A zöldségeket megtisztítjuk, a répát és a gyökeret karikákra vagy félkarikákra, a gombát cikkekre vágjuk. Együtt a húshoz adjuk, 4-5 percig erősebb tűz fölött, kevergetve pirítjuk. Bő 2 liter vízzel fölöntjük, utánasózzuk, a Piros Arannyal „tüzesítjük”. Amint a leve forr, lefedjük, és a levesalapot gyenge tűz fölött puhára főzzük.

4. Amíg a hús puhul, elkészítjük a túrógombócot. Ehhez a túrót áttörjük, a darát, a tojást meg a lehéjazott és kis kockákra vágott zsemlét vagy zsemlemorzsát hozzáadjuk, enyhén megsózva, egy kevés finomra aprított kaporral fűszerezve összedolgozzuk.

5. A tejfölt a tejszínnel meg a liszttel simára keverjük. Egy kevés forró levest belemerünk, majd az egészet a levesbe öntjük. 2-3 percig forraljuk míg a leve kissé besűrűsödik. Ha kell, utánasózzuk, a paprikakrémmel ízesítjük, a fölaprított kaporral fűszerezzük.

6. A túrós masszából 24 apró gombócot formálunk, a levesbe rakjuk, és kis láng fölött, hogy éppen csak gyöngyözve forrjon, 8-10 perc alatt megfőzzük.

Kapros, gombás paprikáscsirke-leves túrógombóccal recepthez fűződő történet, jótanács

Túrógombóc helyett apró burgonyagombócokat is szaggathatunk a levesbe, de ennek 6-8 perccel több főzés szükséges, így előbb tegyük a fövő levesbe.Gombóc helyett főzhetünk a levesbe csipetkét, de kerülhet bele előre kifőzött galuska is.A gulyás ízét csemege vagy csípős gulyáskrémmel, csemege Piros Arannyal és pörköltízesítővel is megbolondíthatjuk.

A leírásban szereplő Kapros, gombás paprikáscsirke-leves túrógombóccal recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves, túrógombóc, paprikás csirke) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Még több csirkecomb recept
Még több csirkecomb recept

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.