Káposztával töltött őzlapocka

Káposztával töltött őzlapocka recept
Hozzávalók
•  fél fej vöröshagyma
•  15 dkg vékony szelet húsos füstölt szalonna (sliced bacon)
•  2 gerezd zúzott fokhagyma
•  6 evőkanál olaj
•  50 dkg kitorzsázott fejes káposzta
• 
•  1 csokor petrezselyem
•  70 dkg kicsontozott fagyasztott lehetőleg hosszúkás darab őzlapocka (comb is lehet)
•  1 evőkanál zsemlemorzsa
•  1 tojás
•  1 mokkáskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré)
•  1 csapott kiskanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet)
•  1-1 késhegynyi őrölt kömény és fekete bors

Elkészítés módja

1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A szalonnából 4 szeletet félrerakunk, a többit vékonyan fölcsíkozzuk. A fokhagymát összezúzzuk, majd az előzőekkel együtt egy lábasba dobjuk. 2 evőkanál olajat ráöntve, közepes lángon pirítani kezdjük.

2. Közben a megmosott és leöblített káposztát 2-3 centis kockákra vágjuk, a szalonnás alaphoz adjuk. 1 csapott kiskanál sóval ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel behintjük, és lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt megpároljuk, közben többször megkeverjük.

3. Ezalatt a fölengedett húsról a hártyákat, esetleges inakat lefejtjük, majd a lapockát lapjában bevágjuk és kihajtjuk, hogy egy nagy, téglalap alakú szelet legyen belőle (ezért jó, ha hosszúkás fomájú). Kb. 1 centi vastagságúra kiverjük, mindkét oldalát besózzuk, majd olajjal megkent alufóliára terítjük, és a félretett szalonnaszeleteket hosszában rárakjuk.

4. A puha káposztát a tűzről lehúzzuk, a morzsát meg a tojást belekeverjük. Amikor kihűlt, egy vastagabb csíkban egyenletesen a húsra halmozzuk, amit föltekerünk. Akkor jó, ha a hús a tölteléket épp körbeéri. Szorosan a fóliába csomagoljuk, de a biztonság kedvéért spárgával is összekötözhetjük.

5. Tepsibe tesszük, és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 1 óra 30 perc alatt puhára sütjük. Mintegy 20 perccel azelőtt, hogy elkészülne, a fóliából kibontjuk, 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk, és többször megforgatva pirosasra sütjük. Ha kész, vágódeszkára emeljük.

6. Visszamaradó zsírját a paradicsompürével és a liszttel 1-2 percig pirítjuk, majd 2 deci vízzel fölöntjük.

7. A köménnyel és a borssal fűszerezzük, ha kell, megsózzuk. 1-2 percig forraljuk, végül átszűrjük.

8. Tálaláskor a pecsenyét rostjaira merőlegesen fölszeleteljük, a pecsenyelével körülöntjük. Párolt lila káposzta és mandulás burgonyaropogós illik hozzá köretnek.

Káposztával töltött őzlapocka recepthez fűződő történet, jótanács

Őz helyett szarvasból vagy vaddisznóból is ugyanígy készíthetjük.

A leírásban szereplő Káposztával töltött őzlapocka recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (töltött káposzta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.