Káposztával töltött őzlapocka

Elkészítés módja
1. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A szalonnából 4 szeletet félrerakunk, a többit vékonyan fölcsíkozzuk. A fokhagymát összezúzzuk, majd az előzőekkel együtt egy lábasba dobjuk. 2 evőkanál olajat ráöntve, közepes lángon pirítani kezdjük.
2. Közben a megmosott és leöblített káposztát 2-3 centis kockákra vágjuk, a szalonnás alaphoz adjuk. 1 csapott kiskanál sóval ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel behintjük, és lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt megpároljuk, közben többször megkeverjük.
3. Ezalatt a fölengedett húsról a hártyákat, esetleges inakat lefejtjük, majd a lapockát lapjában bevágjuk és kihajtjuk, hogy egy nagy, téglalap alakú szelet legyen belőle (ezért jó, ha hosszúkás fomájú). Kb. 1 centi vastagságúra kiverjük, mindkét oldalát besózzuk, majd olajjal megkent alufóliára terítjük, és a félretett szalonnaszeleteket hosszában rárakjuk.
4. A puha káposztát a tűzről lehúzzuk, a morzsát meg a tojást belekeverjük. Amikor kihűlt, egy vastagabb csíkban egyenletesen a húsra halmozzuk, amit föltekerünk. Akkor jó, ha a hús a tölteléket épp körbeéri. Szorosan a fóliába csomagoljuk, de a biztonság kedvéért spárgával is összekötözhetjük.
5. Tepsibe tesszük, és közepesen forró sütőben (180 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 1 óra 30 perc alatt puhára sütjük. Mintegy 20 perccel azelőtt, hogy elkészülne, a fóliából kibontjuk, 2 evőkanál olajjal meglocsoljuk, és többször megforgatva pirosasra sütjük. Ha kész, vágódeszkára emeljük.
6. Visszamaradó zsírját a paradicsompürével és a liszttel 1-2 percig pirítjuk, majd 2 deci vízzel fölöntjük.
7. A köménnyel és a borssal fűszerezzük, ha kell, megsózzuk. 1-2 percig forraljuk, végül átszűrjük.
8. Tálaláskor a pecsenyét rostjaira merőlegesen fölszeleteljük, a pecsenyelével körülöntjük. Párolt lila káposzta és mandulás burgonyaropogós illik hozzá köretnek.
Káposztával töltött őzlapocka recepthez fűződő történet, jótanács
Őz helyett szarvasból vagy vaddisznóból is ugyanígy készíthetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.