Indiáner

Elkészítés módja
1. A tésztához a tojássárgáját 1 evőkanál liszttel meg a vízzel simára keverjük, majd a cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk, közben apránként a többi lisztet is beleszitáljuk.
2. A masszát nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire 12 pingponglabda nagyságú gömböt nyomunk belőle. Az aljuk ellapul ugyan, de ettől nem kell megijedni. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 10-12 percig sütjük a sütőajtót résnyire kitámasztva, hogy a tészta gőzmentesen sülhessen (légkeveréses sütőnél nem kell kinyitni a sütőt). Ezután fokozatosan elzárva a sütőt, vagyis 2-3 percenként 10-15 °C-kal csökkentve a hőmérsékletet, a tésztát még 10-12 percig szárítjuk.
3. Ha kihűltek, következik – cukrásznyelven szólva – a „hörzsölés”, amikor az indiánertésztákat talpuknál kissé kikaparjuk, így készítjük elő a töltéshez. Legegyszerűbb, ha ehhez karalábévájót használunk. Majd 2-2 kifúrt tésztát sárgabaracklekvárral megkenve összeragasztunk úgy, hogy üregük egymással szemben legyen, és hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
4. Ezután mindegyiket olvasztott csokoládéba (újabban karamellmázba) forgatjuk, majd rácsra vagy sütőpapírra rakjuk és megvárjuk, amíg a bevonat megszilárdul rajtuk.
5. Végül a tetejükből egy-egy kalapot levágunk, a tészták üregét kemény habbá vert tejszínnel megtöltjük, a kis kalapokat ráillesztjük.
Indiáner recepthez fűződő történet, jótanács
Az indiánereket különböző krémekkel tölthetjük: például eper-, kávé-, mogyorókrémmel; de ilyenkor a tésztát nem csokoládéba, hanem a krémnek megfelelő színű és ízesítésű fondantba kell mártani. Így a nevük is más, például: eperfánk, kávéfánk, mogyorófánk. Ezt a nagyszerű édességet Pálffy Ferdinánd magyar főúr szakácsa kreálta Bécsben, egy indián származású artista tiszteletére, az 1830-as években.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.