Havasi gyopár kifli

Elkészítés módja
1. Először a kétféle tölteléket készítjük el. A diót és a mákot egy-egy tálban 15-15 deka cukorral összekeverjük. A tejet fölforraljuk, elfelezve a dióra és a mákra öntjük. Egy evőkanállal elkeverjük, és azzal készen is van.
2. A tésztához a lisztet egy tálba szórjuk, a sóval összeforgatjuk. A vajjal és az élesztővel elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojással, a jól megmosott citrom reszelt héjával, és pár csepp citromlével tésztát gyúrunk belőle.
3. Meglisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, és 6-8 centis négyzetekre vágjuk. Felénk eső oldalára vékony csíkban tölteléket halmozzuk, majd föltekerjük, és hosszúkás kifliket formálunk belőle. Tepsire rakjuk.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 percig sütjük. Elkészültét a közepébe szúrt tűvel ellenőrizhetjük. Vigyázzunk, véletlen se süssük pirosasra, mert a nevében is benne van, hogy havasinak, azaz fehérnek kell maradnia, ezért sem kentük le tojássárgájával sütés előtt.
5. Még melegen porcukorral bőségesen behintjük.
Havasi gyopár kifli recepthez fűződő történet, jótanács
A tölteléket mazsolával is gazdagíthatjuk. Dió- és mák helyett lekvárral is tölthetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.