Halrudacskák Baliról

Halrudacskák Baliról recept
Hozzávalók
•  1.25 dl fűszeres mártás halakhoz (elkészítését lásd az 1. pontban)
•  1 kókuszdió melyből kb. 25 dkg frissen reszelt kókusz nyerhető (szárított kókuszreszelékkel ne is próbálkozzunk!)
•  30 dkg bőr és szálka nélküli fehérhúsú tengerihal-filé
•  30 dkg tisztított nyers rákfarok (a nyers szürke színű mert amelyik rózsaszínű az már
•  hőkezelt)
•  5 illatos zöldcitrom levél (ezt tényleg nehéz beszerezni helyette a citromfa levelét is használhatjuk de az is jó ha egy fél zöld citrom héját belereszeljük)
•  1 kiskanál egész fekete bors
•  2 kiskanál só
•  2 kiskanál barna cukor
a formáláshoz: olaj
a tálaláshoz: a maradék fűszeres mártás

Elkészítés módja

1. A munkát a fűszeres mártás elkészítésével kezdjük.

Apróra vágunk egy csomó mindent: 10 kisujjnyi nagyságú, de nem méregerős kimagozott piros csilipaprikát (ezt később jó 1 evőkanál Erős Pistával is helyettesíthetjük), 6 gerezd fokhagymát, 15 darab friss gyöngyhagymát, egy-egy kb. 10 centis darab meghámozott gyömbért és friss kurkumát (ehelyett esetleg 4 kiskanál szárítottat is használhatunk), 1-2 közepes, meghámozott, kimagozott paradicsomot. Mindet turmixgépbe vagy gyorsvágógépbe rakjuk, 1 kiskanál koriandermagot, 10 szem sózatlan törökmogyorót (helyette szűk maréknyi sózott földimogyoró is lehet) és 1 kiskanál szárított rákpasztát hozzáadunk, és pépesre keverjük. 4-5 evőkanál olajat széles serpenyőben kissé megforrósítunk, a fűszeres pépet és 1 elnegyedelt indiai citromfüvet (ennek híján fél zöld citrom reszelt héját) is beletesszük. Kevergetve, közepes lángon 5 percig pirítgatjuk, míg illatos, kicsit aranyszínű lesz. A tűzről levéve 3 evőkanál készen kapható tamarind mártással ízesítjük. Hideg helyen tároljuk. Tálaláskor a citromfüvet kivesszük belőle. Ha túl sűrű lenne, 1-2 evőkanál olajjal vagy vízzel is hígíthatjuk.

2. Következő fázisként a kókuszdiót készítjük elő, hófehér húsát pedig lereszeljük. A halat és a rákhúst ledaráljuk. Ezután a frissen reszelt kókusszal, a fűszeres mártással, a megmosott és durvára vágott citromlevéllel vagy a zöld citrom lereszelt héjával a durvára tört borssal, a sóval és a barna cukorral összedolgozzuk.

3. Ebből a hihetetlenül ízes halas masszából olajos kézzel jó kisujjnyi rudakat formálunk. Először csak egyet készítsünk, amit a már kellően forró rostélyra rakunk akkor, amikor a faszén már csak parázslik alatta. Egyszer-kétszer megforgatva 5-6 perc alatt megsütjük, közben olajjal kenegetjük. Előfordulhat, hogy a massza egy kicsit száraz, ezért kis rudacskánkat nem tudjuk szépen forgatni, megsütni, mert szétesik. Ebben az esetben 1 tojást vagy 2 tojássárgáját is keverhetünk a halas masszához. Az eredeti receptben tojás nem szerepel, ám a keverék állagát nagyon meghatározza az, hogy milyen halat illetve rákot sikerült beszereznünk.

4. Ha úgy érezzük, minden rendben, akkor megsüthetjük az összeset. Tálaláskor kis hurkapálcikanyársakat szúrunk bele, a maradék fűszeres mártást pedig külön kínáljuk hozzá.

Halrudacskák Baliról recepthez fűződő történet, jótanács

Lehetőleg friss halból és rákból készítsük ezt a fogást, mert a fagyasztottakban több a víz. Ha netán még-is ezt használunk, alaposan nyomkodjuk ki.

A leírásban szereplő Halrudacskák Baliról recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.