Halrudacskák Baliról
Elkészítés módja
1. A munkát a fűszeres mártás elkészítésével kezdjük.
Apróra vágunk egy csomó mindent: 10 kisujjnyi nagyságú, de nem méregerős kimagozott piros csilipaprikát (ezt később jó 1 evőkanál Erős Pistával is helyettesíthetjük), 6 gerezd fokhagymát, 15 darab friss gyöngyhagymát, egy-egy kb. 10 centis darab meghámozott gyömbért és friss kurkumát (ehelyett esetleg 4 kiskanál szárítottat is használhatunk), 1-2 közepes, meghámozott, kimagozott paradicsomot. Mindet turmixgépbe vagy gyorsvágógépbe rakjuk, 1 kiskanál koriandermagot, 10 szem sózatlan törökmogyorót (helyette szűk maréknyi sózott földimogyoró is lehet) és 1 kiskanál szárított rákpasztát hozzáadunk, és pépesre keverjük. 4-5 evőkanál olajat széles serpenyőben kissé megforrósítunk, a fűszeres pépet és 1 elnegyedelt indiai citromfüvet (ennek híján fél zöld citrom reszelt héját) is beletesszük. Kevergetve, közepes lángon 5 percig pirítgatjuk, míg illatos, kicsit aranyszínű lesz. A tűzről levéve 3 evőkanál készen kapható tamarind mártással ízesítjük. Hideg helyen tároljuk. Tálaláskor a citromfüvet kivesszük belőle. Ha túl sűrű lenne, 1-2 evőkanál olajjal vagy vízzel is hígíthatjuk.2. Következő fázisként a kókuszdiót készítjük elő, hófehér húsát pedig lereszeljük. A halat és a rákhúst ledaráljuk. Ezután a frissen reszelt kókusszal, a fűszeres mártással, a megmosott és durvára vágott citromlevéllel vagy a zöld citrom lereszelt héjával a durvára tört borssal, a sóval és a barna cukorral összedolgozzuk.
3. Ebből a hihetetlenül ízes halas masszából olajos kézzel jó kisujjnyi rudakat formálunk. Először csak egyet készítsünk, amit a már kellően forró rostélyra rakunk akkor, amikor a faszén már csak parázslik alatta. Egyszer-kétszer megforgatva 5-6 perc alatt megsütjük, közben olajjal kenegetjük. Előfordulhat, hogy a massza egy kicsit száraz, ezért kis rudacskánkat nem tudjuk szépen forgatni, megsütni, mert szétesik. Ebben az esetben 1 tojást vagy 2 tojássárgáját is keverhetünk a halas masszához. Az eredeti receptben tojás nem szerepel, ám a keverék állagát nagyon meghatározza az, hogy milyen halat illetve rákot sikerült beszereznünk.
4. Ha úgy érezzük, minden rendben, akkor megsüthetjük az összeset. Tálaláskor kis hurkapálcikanyársakat szúrunk bele, a maradék fűszeres mártást pedig külön kínáljuk hozzá.
Halrudacskák Baliról recepthez fűződő történet, jótanács
Lehetőleg friss halból és rákból készítsük ezt a fogást, mert a fagyasztottakban több a víz. Ha netán még-is ezt használunk, alaposan nyomkodjuk ki.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.