Megahamburger, avagy „eddlemagad” szendvics

Megahamburger, avagy „eddlemagad” szendvics recept
Hozzávalók
•  1.2 kg marhahús (lehet a soványabb hátszín a közepesen zsíros comb vagy a zsírosabb rostélyos illetve lapocka is)
•  15-30 dkg zsiradék (zsírszalonna bőr nélküli kacsa- vagy libaháj a legvégső esetben marhafaggyú)
•  Worcester-szósz
a „big-mac” öntethez:
•  2 dl majonéz
•  2 kisebb ecetes uborka
•  fél csokor kapor
•  2 evőkanál ketchup
• 
•  őrölt fekete bors
a tálaláshoz:
•  1 fej saláta (lollo rosso is lehet)
•  4-5 paradicsom
•  fél kígyóuborka
•  1 nagy lilahagyma
•  1 fehérhagyma
•  ketchup és mustár
•  6 szelet lapkasajt
•  6 nagy (12 centi átmérőjű) hamburgerbuci

Elkészítés módja

1. A marhahúst kisebb darabokra vágjuk, majd a zsiradékkal együtt ledaráljuk. Úgy kalkuláljunk, hogy a soványabb marhahúshoz több, a zsírosabbhoz kevesebb zsiradék kell. Nagyjából akkor jó, ha 5:1 a hús és zsiradék aránya. Nedves kézzel a masszából 6, egyenként kb. tenyérnyi, kisujjnyi vastagságú, 22-25 dekás húspogácsát formálunk, tálcára rakjuk és letakarva betesszük a hűtőszekrénybe. Nem történt tévedés, ebbe a változatba se só, se semmiféle fűszer nem kerül!

2. Amíg a hús a sütésre vár, előkészülünk minden mással. Az öntethez a majonézt a lecsöpögtetett, majd lereszelt ecetes uborkával, a finomra vágott kaporral és a ketchuppal összekeverjük. A zöldféléket megmossuk, megtisztítjuk. A salátát leveleire szedjük, a nagyobbakat félbetépjük. A paradicsomokat, miután szárukat kimetszettük, karikákra vágjuk, ahogyan a kígyóuborkát és a kétféle hagymát is. Utóbbiakat gyűrűire szedjük.

3. Amikor a rostély kellően forró, és a faszén csak parázslik alatta, a húspogácsákat rárakjuk. Nagyjából 3 percig sütjük. Ezután megfordítjuk, egy kevés worchesterrel meglocsoljuk és mindegyikre 1-1 szelet lapkasajtot fektetünk. Az a 3 perc, amíg az alsó fele is megsül a húsnak, pontosan elég arra, hogy a sajt a tetejére olvadjon. Közben a félbe-vágott bucik alját is rárakjuk a rostélyra (vágott felükkel lefelé), és enyhén megpirítjuk.

4. Amikor készek, egy hőálló tálcára átemeljük, és következhet a szendvics összeállítása. A megpirított alsó részekre egy kevés ízesített majonézt locsolunk, amire salátalevél kerül. Következik a húspogácsa úgy, hogy sajtos része legyen fölfelé. Egy kevés mustárral és ketchuppal meglocsoljuk, majd megrakjuk paradicsom-, uborka- és hagymakarikákkal. Egy kevés fűszeres majonézt locsolunk rá, végül tetejükre rakjuk az időközben vágott oldalukon megpirított kalapokat (a bucik tetejét) is.

5. Ha akarjuk, így egészben fél percre vissza rakhatjuk a grillre, de vigyázzunk, meg ne égjen az alja! Ember legyen a talpán, aki bekebelez egy egészet anélkül, hogy leenné-

lecsöpögtetné magát – innen a neve.

Megahamburger, avagy „eddlemagad” szendvics recepthez fűződő történet, jótanács

A hamburger faszén fölött sütve az igazi, de természetesen készülhet egy kevés olajon, serpenyőben is.

A leírásban szereplő Megahamburger, avagy „eddlemagad” szendvics recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (hamburger) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.