Habcsók, habkarika

Habcsók, habkarika recept
Hozzávalók
•  10 tojásfehérje
•  1 mokkáskanál só
•  50 dkg porcukor
•  4-5 dkg vaj

Elkészítés módja

1. A tojásfehérjét egy tálba öntjük, megsózzuk, a porcukor felét beleszórjuk. Konyhai robotgéppel, alacsony fokozaton elkezdjük verni a habot.

2. Amikor 10-15 perc után kezd megszilárdulni, magasabb fokozatra kapcsolunk, a maradék porcukrot hozzáadjuk, majd a legerősebb fokozaton további 10-15 percig verjük. Akkor van kész, amikor fényes, tömör, és ha a tálat a feje tetejére fordítjuk, a hab akkor sem esik ki belőle.

3. Ettől a ponttól kezdve gyorsan kell dolgoznunk, különben a hab összeeshet. Vajjal kikenünk két nagy tepsit és sütőpapírt borítunk rá.

4. A habzsák végére sima vagy csillagcsövet teszünk, attól függően, hogy milyen nagyságú és alakú habcsókokat szeretnénk készíteni. A habzsák száját széthajtjuk, a masszával megtöltjük. Csinos kis halmokat nyomunk belőle a tepsibe. Nagyon kis lánggal, 80-100 ºC-os sütőben a nagyobbakat kb. 2 óra hosszat, a kisebbeket kb. 1 óra 30 percen át sütjük (szárítjuk). Egyszerre több tepsi habcsókot is a sütőbe tehetünk, függetlenül attól, van-e légkeveréses sütőnk, legfeljebb félidőben cseréljük meg a felső és az alsó tepsit. Elkészültüket a beleszúrt vékony tűvel ellenőrizhetjük, ha nem ragad rá a massza, akkor jó. A sütés végére a habcsóknak fényesnek és száraznak kell lennie. Hagyjuk kihűlni.

Habcsók, habkarika recepthez fűződő történet, jótanács

Egy másik recept szerint a tökéletes habcsók titka, hogy a cukros tojáshab gőzölésére nem szabad sajnálni az időt. Ehhez a változathoz 4 tojásfehérjéhez, fél citrom levére és 35-40 deka kristálycukorra van szükség. Két egymásba illő kislábast (teflon nem lehet!) kiválasztunk. A kicsinek olyannak kell lennie, amiben habot is verhetünk, igazából a legjobb lenne egy kis habüst. A tojásfehérjét a kisebb lábasba (habüstbe) tesszük, de vigyázzunk, ici-pici sárgája se kerüljön bele. Kemény habbá verjük, a citrom kifacsart levét és a cukrot két-három részletben hozzáadjuk, pár percig tovább verjük. A nagyobb lábasba annyi vizet töltünk, hogy amikor a kicsit belerakjuk, annak kb. a feléig érjen, és együtt a tűzre tesszük. 2-3 percenként habverővel verünk rajta egy kicsit. Fontos, hogy az alsó lábasban a víz éppen csak gyöngyözve forrjon. Kb. 25 perc elteltével szinte krémszerűen sűrű massza lesz belőle, aminek széle a lábasra (habüstre) már egy kicsit rá is száradt, de ez nem jelent hibát, sőt, ekkor jó. A masszából a lusta változat szerint két evőkanál segítségével csókokat cuppantunk a sütőpapírral bélelt nagytepsikbe. A munkásabb változathoz a masszát csillagcsöves habzsákba töltjük és szép karikákat nyomunk belőle a sütőpapírral bélelt tepsikre. Következik a sütés, pontosabban a szárítás. Ehhez 65-70 °C-os sütőre van szükség, amiben a habcsókokat 2-2,5 órán át szárítjuk, ezalatt biztos, hogy a közepe is megszárad.

A leírásban szereplő Habcsók, habkarika recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.