Gyoza kárpáti módra
Elkészítés módja
1. A tésztához való lisztet egy hőálló tálba szórjuk, a sóval összeforgatjuk. A vizet fölforraljuk, a lisztre öntjük, és eleinte fakanállal, majd kézzel addig dolgozzuk, gyúrjuk, míg kemény, a mi gyúrt tésztánkhoz (levestésztánkhoz) hasonló állagú tészta lesz belőle. Letakarva pihentetjük kb. 25 percen át, ezalatt elkészítjük a töltelékét.
2. Ehhez a hagymát és a gombát megtisztítjuk, az előbbit finomra, az utóbbit kisebb cikkekre daraboljuk. A hagymát egy serpenyőben, az olvasztott vajon, kis lángon 5-6 perc alatt üvegesre sütjük, majd — már nagy lángon — a gombát is megpirítjuk rajta. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a liszttel meghintjük. Jól elkeverjük, és a levest ráöntjük. Kevergetve mártás sűrűségűre főzzük, közben a tejszínnel dúsítjuk, a borral ízesítjük. A fölengedett, lecsöpögtetett rákot meg a fölaprított kapor felét is beleszórjuk. 2 percnyi forralás után leszűrjük. Sűrűjét egy kicsit hűlni hagyjuk, azután vágódeszkára borítjuk, és finomra vágjuk. Ez lesz a töltelék.
3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 2 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, éppen úgy, mint amikor levestésztát készítünk. A legkönnyebb, ha van kis tésztanyújtónk, és azon engedjük át párszor, míg elérjük a kívánt vékonyságot. Ezután egy 8-10 centi átmérőjű éles pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
4. A kis tésztakorongokat vizes ecsettel megkenjük, majd mindegyiknek a közepére egy kis csíkban kb. 1 kiskanálnyi gombás, rákos tölteléket halmozunk. A tésztát a töltelék fölött egymáshoz illesztjük, jól összenyomkodjuk. Ezeknek a kis félholdaknak azután úgy adunk „sárkány“ formát, hogy tetejüket 4-5 helyen összecsippentjük, jól összenyomjuk.
5. Egy fedeles serpenyőbe öntjük az olajat, a kis tésztacsomagokat beleállítjuk, lefedjük, majd nagy lángra tesszük. Nagyjából 2 percig sütjük, ezalatt a tészta alja szépen megbarnul. Ekkor kb. féldecinyi vizet öntünk alá, azonnal lefedjük, és további kb. 2 percre visszatesszük a tűzre. Ezalatt a víz elpárolog alóla, a keletkező gőzben pedig a kis tésztabatyuk teteje is megpuhul.
6. Forrón, a maradék kaporral fűszerezett meleg boros, tejszínes mártással tálaljuk, és ebbe mártogatjuk a kis tésztabatyukat, mielőtt befalatoznánk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.