Gyoza kárpáti módra

Gyoza kárpáti módra recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  30 dkg (2 csészényi) finomliszt
•  fél kiskanál só
•  15 dkg liszt (kb. 1.5 dl de ebben az esetben az a tökéletes ha súlyra kimérjük mert 1 rész víz 2 rész liszt a tökéletes arány)
a töltelékhez és a mártáshoz:
•  1 közepes vöröshagyma
•  30 dkg csiperkegomba
•  5 dkg vaj
•  őrölt fehér bors
•  1 púpozott evőkanál finomliszt
•  3 dl húsleves (tyúkhúsleves- vagy zöldségleveskockából is készülhet) vagy 1 kiskanál ételízesítő por
•  2 dl főzőtejszín
•  0.5 dl zamatos fehérbor
•  12 dkg fagyasztott rákhús
•  1 csokor kapor

Elkészítés módja

1. A tésztához való lisztet egy hőálló tálba szórjuk, a sóval összeforgatjuk. A vizet fölforraljuk, a lisztre öntjük, és eleinte fakanállal, majd kézzel addig dolgozzuk, gyúrjuk, míg kemény, a mi gyúrt tésztánkhoz (levestésztánkhoz) hasonló állagú tészta lesz belőle. Letakarva pihentetjük kb. 25 percen át, ezalatt elkészítjük a töltelékét.

2. Ehhez a hagymát és a gombát megtisztítjuk, az előbbit finomra, az utóbbit kisebb cikkekre daraboljuk. A hagymát egy serpenyőben, az olvasztott vajon, kis lángon 5-6 perc alatt üvegesre sütjük, majd — már nagy lángon — a gombát is megpirítjuk rajta. Kissé megsózzuk, megborsozzuk, a liszttel meghintjük. Jól elkeverjük, és a levest ráöntjük. Kevergetve mártás sűrűségűre főzzük, közben a tejszínnel dúsítjuk, a borral ízesítjük. A fölengedett, lecsöpögtetett rákot meg a fölaprított kapor felét is beleszórjuk. 2 percnyi forralás után leszűrjük. Sűrűjét egy kicsit hűlni hagyjuk, azután vágódeszkára borítjuk, és finomra vágjuk. Ez lesz a töltelék.

3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 2 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, éppen úgy, mint amikor levestésztát készítünk. A legkönnyebb, ha van kis tésztanyújtónk, és azon engedjük át párszor, míg elérjük a kívánt vékonyságot. Ezután egy 8-10 centi átmérőjű éles pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

4. A kis tésztakorongokat vizes ecsettel megkenjük, majd mindegyiknek a közepére egy kis csíkban kb. 1 kiskanálnyi gombás, rákos tölteléket halmozunk. A tésztát a töltelék fölött egymáshoz illesztjük, jól összenyomkodjuk. Ezeknek a kis félholdaknak azután úgy adunk „sárkány“ formát, hogy tetejüket 4-5 helyen összecsippentjük, jól összenyomjuk.

5. Egy fedeles serpenyőbe öntjük az olajat, a kis tésztacsomagokat beleállítjuk, lefedjük, majd nagy lángra tesszük. Nagyjából 2 percig sütjük, ezalatt a tészta alja szépen megbarnul. Ekkor kb. féldecinyi vizet öntünk alá, azonnal lefedjük, és további kb. 2 percre visszatesszük a tűzre. Ezalatt a víz elpárolog alóla, a keletkező gőzben pedig a kis tésztabatyuk teteje is megpuhul.

6. Forrón, a maradék kaporral fűszerezett meleg boros, tejszínes mártással tálaljuk, és ebbe mártogatjuk a kis tésztabatyukat, mielőtt befalatoznánk.

A leírásban szereplő Gyoza kárpáti módra recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.