Gyoza Gundel módra

Elkészítés módja
1. A tésztához való lisztet egy hőálló tálba szórjuk, a sóval összeforgatjuk. A vizet fölforraljuk, a lisztre öntjük, és eleinte fakanállal, majd kézzel addig dolgozzuk, gyúrjuk, míg kemény, a mi gyúrt tésztánkhoz (levestésztánkhoz) hasonló állagú tészta lesz belőle. Letakarva pihentetjük kb. 25 percen át, ezalatt elkészítjük a töltelékét.
2. Ehhez a tejet a porcukorral fölforraljuk, a diót beleszórjuk. A tűzről levéve a jól megmosott citrom sárga héját belereszeljük, a rummal ízesítjük, a fahéjjal fűszerezzük, és hozzákeverjük a nagyon apróra vágott mazsolát és aszalt barackot is.
3. A csokoládéöntethez a cukrot 1 deci tejjel meg a liszttel simára keverjük. A többi tejet a vaníliás cukorral, a tejszínnel és az összetördelt csokoládéval addig forraljuk, amíg az utóbbi teljesen föl nem olvad benne. A lisztes keveréket beleöntjük, habverővel kevergetve 3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. A tűzről levéve a rumot is belekeverjük.
4. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 2 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, éppen úgy, mint amikor levestésztát készítünk. A legkönnyebb, ha van kis tésztanyújtónk, és azon engedjük át párszor, míg elérjük a kívánt vékonyságot. Ezután egy 8-10 centi átmérőjű éles pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
5. A kis tésztakorongokat vizes ecsettel megkenjük, majd mindegyiknek a közepére egy kis csíkban kb. 1 kiskanálnyi diótölteléket halmozunk. A tésztát a töltelék fölött egymáshoz illesztjük, jól összenyomkodjuk. Ezeknek a kis félholdaknak azután úgy adunk „sárkány“ formát, hogy tetejüket 4-5 helyen összecsippentjük, jól összenyomjuk.
6. Egy fedeles serpenyőbe öntjük az olajat, a kis tésztacsomagokat beleállítjuk, lefedjük, majd nagy lángra tesszük. Nagyjából 2 percig sütjük, ezalatt a tészta alja szépen megbarnul. Ekkor kb. féldecinyi vizet öntünk alá, azonnal lefedjük, és további kb. 2 percre visszatesszük a tűzre. Ezalatt a víz elpárolog alóla, a keletkező gőzben pedig a kis tésztabatyuk teteje is megpuhul.
7. Forrón, a meleg csokoládémártással tálaljuk, és ebbe mártogatjuk a kis tésztabatyukat, mielőtt befalatoznánk.
Gyoza Gundel módra recepthez fűződő történet, jótanács
A kis tésztabatyukat dió helyett édes gesztenyemasszával is tölthetjük. Készülhet a diókrémmel megegyezően kevert máktöltelékkel is, amit csokoládé helyett forró vaníliamártásba mártogatunk.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.