Gyoza Gundel módra

Gyoza Gundel módra recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  30 dkg (2 csészényi) finomliszt
•  fél kiskanál só
•  15 dkg liszt (kb. 1.5 dl de ebben az esetben az a tökéletes ha súlyra kimérjük mert 1 rész víz 2 rész liszt a tökéletes arány)
a töltelékhez:
•  1.5 dl tej
•  15 dkg porcukor
•  20 dkg darált dió
•  fél citrom reszelt héja
•  1 evőkanál rum
•  csipetnyi őrölt fahéj
•  5-5 dkg mazsola és aszalt sárgabarack
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a sütéshez:
•  4-5 evőkanál olaj
a tálaláshoz való csokoládéöntethez:
•  10 dkg porcukor (lehet kristálycukor is)
•  3 dl tej
•  1 kiskanál finomliszt
•  1 csomag vaníliás cukor
•  2 dl főzőtejszín
•  20 dkg étcsokoládé
•  0.3 dl rum

Elkészítés módja

1. A tésztához való lisztet egy hőálló tálba szórjuk, a sóval összeforgatjuk. A vizet fölforraljuk, a lisztre öntjük, és eleinte fakanállal, majd kézzel addig dolgozzuk, gyúrjuk, míg kemény, a mi gyúrt tésztánkhoz (levestésztánkhoz) hasonló állagú tészta lesz belőle. Letakarva pihentetjük kb. 25 percen át, ezalatt elkészítjük a töltelékét.

2. Ehhez a tejet a porcukorral fölforraljuk, a diót beleszórjuk. A tűzről levéve a jól megmosott citrom sárga héját belereszeljük, a rummal ízesítjük, a fahéjjal fűszerezzük, és hozzákeverjük a nagyon apróra vágott mazsolát és aszalt barackot is.

3. A csokoládéöntethez a cukrot 1 deci tejjel meg a liszttel simára keverjük. A többi tejet a vaníliás cukorral, a tejszínnel és az összetördelt csokoládéval addig forraljuk, amíg az utóbbi teljesen föl nem olvad benne. A lisztes keveréket beleöntjük, habverővel kevergetve 3 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik. A tűzről levéve a rumot is belekeverjük.

4. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 2 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, éppen úgy, mint amikor levestésztát készítünk. A legkönnyebb, ha van kis tésztanyújtónk, és azon engedjük át párszor, míg elérjük a kívánt vékonyságot. Ezután egy 8-10 centi átmérőjű éles pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

5. A kis tésztakorongokat vizes ecsettel megkenjük, majd mindegyiknek a közepére egy kis csíkban kb. 1 kiskanálnyi diótölteléket halmozunk. A tésztát a töltelék fölött egymáshoz illesztjük, jól összenyomkodjuk. Ezeknek a kis félholdaknak azután úgy adunk „sárkány“ formát, hogy tetejüket 4-5 helyen összecsippentjük, jól összenyomjuk.

6. Egy fedeles serpenyőbe öntjük az olajat, a kis tésztacsomagokat beleállítjuk, lefedjük, majd nagy lángra tesszük. Nagyjából 2 percig sütjük, ezalatt a tészta alja szépen megbarnul. Ekkor kb. féldecinyi vizet öntünk alá, azonnal lefedjük, és további kb. 2 percre visszatesszük a tűzre. Ezalatt a víz elpárolog alóla, a keletkező gőzben pedig a kis tésztabatyuk teteje is megpuhul.

7. Forrón, a meleg csokoládémártással tálaljuk, és ebbe mártogatjuk a kis tésztabatyukat, mielőtt befalatoznánk.

Gyoza Gundel módra recepthez fűződő történet, jótanács

A kis tésztabatyukat dió helyett édes gesztenyemasszával is tölthetjük. Készülhet a diókrémmel megegyezően kevert máktöltelékkel is, amit csokoládé helyett forró vaníliamártásba mártogatunk.

A leírásban szereplő Gyoza Gundel módra recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.