Gőzgombóc párolt káposztával
Elkészítés módja
1. Kovászt készítünk: a tejet meglangyosítjuk, és 1 decinyit kimerünk belőle. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot hozzákeverjük. 3-4 evőkanál lisztet hozzáadva kovászt készítünk, és letakarva, meleg helyen kb. 20 perc alatt fölfuttatjuk. A többi lisztet egy tálba szitáljuk, a sóval összeforgatjuk. Közepét kimélyítjük, a tojást beleütjük. Ide öntjük az olvasztott, de nem meleg zsírt meg a kovászt is, és 6-8 perc alatt jó alaposan bedagasztjuk. Akkor jó, ha hólyagos kelt tészta lesz belőle. Letakarva, meleg helyen 35-40 percen át pihentetjük.
2. Amikor elkészítettük a kovászt, nekilátunk a pirított káposztának. Ehhez a káposztát ha túl savanyú lenne, kissé kimossuk, majd kinyomkodjuk. Ha a szálai hosszúak lennének, néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a megforrósított zsíron megfonnyasztjuk. A káposztát rárakjuk, és kevergetve 10 percig pirítjuk. Ekkor a pirospaprikával meghintjük, egy pohárnyi vizet (3 decinyi) öntünk alá, a babérlevéllel fűszerezzük, és lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Közben ha kell, elfövő levét pótoljuk.
3. Amikor kész, kétharmadát átrakjuk egy nagyobb, széles lábasba, elegyengetjük, majd ráöntünk 3 deci vizet. A megkelt tésztából meglisztezett kézzel 8 kis gombócot formálunk, a káposztára ültetjük. A maradék káposztával beborítjuk, majd kis lángon, lefödve 30-35 percen át pároljuk. Közben rá-rápillantunk, s ha kell, elfövő levét mindig egy kevés vízzel pótoljuk.
Gőzgombóc párolt káposztával recepthez fűződő történet, jótanács
Német eredetű fogás, amit készíthetünk csíkokra vágott fejes káposztával is, amit 1 evőkanál ecettel ízesítünk párolás közben.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.