Gőzgombóc párolt káposztával

Gőzgombóc párolt káposztával recept
Hozzávalók
a gőzgombóchoz:
•  kb. 3 dl tej
•  3 dkg élesztő
•  1 kiskanál kristálycukor
•  50 dkg finomliszt
•  1 kiskanál só
•  1 tojás
•  2 dkg zsír
a formáláshoz:
•  finomliszt
a párolt káposztához:
•  2 kg savanyú káposzta
•  3 nagyobb vöröshagyma
•  15 dkg zsír (lehet 10-12 evőkanál olaj is)
•  2 kiskanál pirospaprika
•  3 babérlevél

Elkészítés módja

1. Kovászt készítünk: a tejet meglangyosítjuk, és 1 decinyit kimerünk belőle. Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukrot hozzákeverjük. 3-4 evőkanál lisztet hozzáadva kovászt készítünk, és letakarva, meleg helyen kb. 20 perc alatt fölfuttatjuk. A többi lisztet egy tálba szitáljuk, a sóval összeforgatjuk. Közepét kimélyítjük, a tojást beleütjük. Ide öntjük az olvasztott, de nem meleg zsírt meg a kovászt is, és 6-8 perc alatt jó alaposan bedagasztjuk. Akkor jó, ha hólyagos kelt tészta lesz belőle. Letakarva, meleg helyen 35-40 percen át pihentetjük.

2. Amikor elkészítettük a kovászt, nekilátunk a pirított káposztának. Ehhez a káposztát ha túl savanyú lenne, kissé kimossuk, majd kinyomkodjuk. Ha a szálai hosszúak lennének, néhány vágással rövidebbre aprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a megforrósított zsíron megfonnyasztjuk. A káposztát rárakjuk, és kevergetve 10 percig pirítjuk. Ekkor a pirospaprikával meghintjük, egy pohárnyi vizet (3 decinyi) öntünk alá, a babérlevéllel fűszerezzük, és lefödve, kis lángon kb. 30 perc alatt puhára pároljuk. Közben ha kell, elfövő levét pótoljuk.

3. Amikor kész, kétharmadát átrakjuk egy nagyobb, széles lábasba, elegyengetjük, majd ráöntünk 3 deci vizet. A megkelt tésztából meglisztezett kézzel 8 kis gombócot formálunk, a káposztára ültetjük. A maradék káposztával beborítjuk, majd kis lángon, lefödve 30-35 percen át pároljuk. Közben rá-rápillantunk, s ha kell, elfövő levét mindig egy kevés vízzel pótoljuk.

Gőzgombóc párolt káposztával recepthez fűződő történet, jótanács

Német eredetű fogás, amit készíthetünk csíkokra vágott fejes káposztával is, amit 1 evőkanál ecettel ízesítünk párolás közben.

A leírásban szereplő Gőzgombóc párolt káposztával recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.