Gőzgombóc

Gőzgombóc recept
Hozzávalók
•  2.5 dkg élesztő
•  kb.3 dl tej
•  1 kiskanál kristálycukor
•  50 dkg finomliszt
•  1 mokkáskanál só
•  1 kisebb citrom reszelt héja
•  1 tojás
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a töltelékhez:
•  kb.25 dkg sűrű (házi) szilvalekvár
a lekenéshez:
•  15 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
•  10 dkg porcukor
•  10 dkg őrölt mák

Elkészítés módja

1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és a cukrot beleszórva, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.

2. A lisztet egy tálba szitáljuk, a sót, a reszelt citromhéjat, a tojást és a tejes élesztőt hozzáadjuk, majd közepesen kemény kelt tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen 45-55 perc alatt megkelesztjük.

3. Ezután meglisztezett gyúrólapon kétujjnyi vastag rúddá sodorjuk, amit 16 részre vágunk. Ezeket a tésztakorongokat tenyérrel egyenként kissé ellapítjuk, közepükbe 1-1 kiskanálnyi szilvalekvárt halmozunk, majd a tésztát gombóccá formáljuk. A vajat fölolvasztjuk, a gombócokat körbekenjük vele, hogy majd ne ragadjanak egymáshoz, és egy akkora szűrőbetétbe rakosgatjuk, amekkorát ráültethetünk a lábas tetejére. A kiválasztott edénybe vizet öntünk, tűzre tesszük, fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, hogy éppen csak gyöngyözzön. A gombócokat ráültetjük, lefedjük, majd így, a gőzben pároljuk puhára kb. 20 perc alatt. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.

4. A kész gombócokat óvatosan szétszedegetjük egymástól, a maradék olvasztott margarinnal meglocsoljuk, végül porcukros mákot szórunk a tetejére.

Gőzgombóc recepthez fűződő történet, jótanács

Ha marad a gombócból, másnap újra tegyük vízgőzre, lefedve megmelegíthetjük, és éppen olyan lesz, mint frissen. Készíthetjük töltelék nélkül is, ami nagyszerű köret például mártásos húsokhoz, vadas marhához, rozsdás szarvassülthöz stb.

A leírásban szereplő Gőzgombóc recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.