Gőzgombóc

Elkészítés módja
1. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, és a cukrot beleszórva, meleg helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
2. A lisztet egy tálba szitáljuk, a sót, a reszelt citromhéjat, a tojást és a tejes élesztőt hozzáadjuk, majd közepesen kemény kelt tésztát dagasztunk belőle. Letakarva, meleg helyen 45-55 perc alatt megkelesztjük.
3. Ezután meglisztezett gyúrólapon kétujjnyi vastag rúddá sodorjuk, amit 16 részre vágunk. Ezeket a tésztakorongokat tenyérrel egyenként kissé ellapítjuk, közepükbe 1-1 kiskanálnyi szilvalekvárt halmozunk, majd a tésztát gombóccá formáljuk. A vajat fölolvasztjuk, a gombócokat körbekenjük vele, hogy majd ne ragadjanak egymáshoz, és egy akkora szűrőbetétbe rakosgatjuk, amekkorát ráültethetünk a lábas tetejére. A kiválasztott edénybe vizet öntünk, tűzre tesszük, fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, hogy éppen csak gyöngyözzön. A gombócokat ráültetjük, lefedjük, majd így, a gőzben pároljuk puhára kb. 20 perc alatt. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.
4. A kész gombócokat óvatosan szétszedegetjük egymástól, a maradék olvasztott margarinnal meglocsoljuk, végül porcukros mákot szórunk a tetejére.
Gőzgombóc recepthez fűződő történet, jótanács
Ha marad a gombócból, másnap újra tegyük vízgőzre, lefedve megmelegíthetjük, és éppen olyan lesz, mint frissen. Készíthetjük töltelék nélkül is, ami nagyszerű köret például mártásos húsokhoz, vadas marhához, rozsdás szarvassülthöz stb.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.