Gombás, szalonnás rácsos

Gombás, szalonnás rácsos recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  35 dkg finomliszt
•  1 púpozott kiskanál sütőpor
•  fél kiskanál só
•  17 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  1 tojás
•  1-2 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
•  25 dkg húsos füstölt szalonna
•  2 vöröshagyma
•  50 dkg csiperkegomba
•  1 csokor petrezselyem
•  1 mokkáskanál oregano
•  1 csapott kiskanál só
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  1 zöldpaprika
•  3 zsemle
•  3 tojás
a tészta nyújtásához:
•  finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
•  2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
•  10-12 dkg reszelt sajt

Elkészítés módja

1. A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, a vajat/margarint elmorzsoljuk benne. A tojással és annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle. Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle (nagyjából 60-40% arányban), és letakarva hűtőszekrénybe tesszük, amíg a tölteléke elkészül.

2. A szalonnát apró kockákra vágjuk és egy széles serpenyőben vagy lábasban a zsírját kiolvasztjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a szalonnához adva megfonnyasztjuk – ha a szalonna nem engedett volna elegendő zsírt, akkor 1-2 evőkanál olajat is öntsünk rá. A gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, a hagymára dobjuk, 6-7 perc alatt megpirítjuk. A finomra aprított petrezselyemmel és egy kevés oreganoval fűszerezzük, megsózzuk, megborsozzuk, végül belekeverjük az apró kockákra vágott paprikát is. A tűzről lehúzzuk. A zsemlét hideg vízbe áztatjuk, kifacsarjuk, a gombához adjuk. A tojásokat egy kis tálban fölverjük, egy keveset (kb. fél tojásnyit) félreteszünk belőle a tészta lekenéséhez, a többit a gombás masszába dolgozzuk.

3. A nagyobbik tésztacipót enyhén meglisztezett gyúrólapon kinyújtjuk, majd egy margarinnal kikent 26 centi átmérőjű, alacsony peremű tortaformát kibélelünk vele úgy, hogy pereme is legyen. A gombás masszát egyenletesen rásimítjuk.

4. A kisebb tésztát is kinyújtjuk, kisujjnyi széles csíkokat vágunk belőle és a gomba tetejét berácsozzuk vele. A tésztát a félretett felvert tojással lekenjük, a rácsok között pedig reszelt sajtot szórunk a gombára.

5. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb.30 perc alatt megsütjük. Kockákra vágva, melegen tálaljuk.

Gombás, szalonnás rácsos recepthez fűződő történet, jótanács

Ahogy a képen is látható, nemcsak nagy, hanem kis kosárformákban is megsüthetjük.

A leírásban szereplő Gombás, szalonnás rácsos recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.