Gesztenyével töltött fácán
Elkészítés módja
1. A fagyasztott fácánt fölengedjük, leöblítjük, majd megtörölgetjük. Az esetlegesen rajta maradt szőrszálakat, tolltokokat kiskéssel lekapargatjuk, de vigyázzunk, hogy a bőrét lehetőleg ne sértsük fel.
2. A töltelékhez minden egyes gesztenyét – ott, ahol a héja a legpuhább – keresztben bevágunk, majd bő vízben annyi ideig főzzük, amíg könnyen hámozhatóvá válik, ez kb. 30 perc. Leszűrve hűlni hagyjuk, héját lefejtjük, majd a szemeket a hideg vízbe áztatott és kifacsart zsemlével meg a pulykamellel együtt ledaráljuk. A végén egy szelet kenyérrel az összes tölteléket kinyomjuk a darálóból.
3. Ezután a tojással, 1 csapott kiskanál sóval, 1 mokkáskanál borssal meg fél mokkáskanál szerecsendióval összedolgozzuk. A fácánok bőrét ujjainkkal alányúlva föllazítjuk, azaz mellénél és combjainál a hústól elválasztjuk. A vadszárnyasokat kívül egy kicsit megsózzuk, megborsozzuk, hasüregüket pedig 1-1 kiskanál sóval meg feleannyi borssal alaposan bedörzsöljük.
4. A tölteléket kézzel vagy üres habzsákból a bőre alá töltjük, majd combjaikat kissé meghajtva egymáshoz kötözzük, így lesz a „madár” szép formás. Az így előkészített fácánok hasüregébe petrezselymet tömködünk, mellüket pedig a szalonnaszeletekkel befedjük.
5. Kiolajozott tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 55-60 percig sütjük, közben zsírjával locsolgatjuk. Ügyesen vágódeszkára emeljük.
6. Visszamaradó zsírját tepsistől a tűzre tesszük, a paradicsompürével és a liszttel 1 percig pirítjuk, majd 2 deci vizet öntünk rá és 2 percig forraljuk. Végül átszűrjük, ha kell utánasózzuk, késhegynyi őrölt borssal és őrölt köménnyel fűszerezzük. Tálaláskor minden tányérra egy-egy fél töltött fácánt fektetünk, és a pecsenyelével meglocsoljuk. Burgonyapüré illik hozzá köretnek.
Gesztenyével töltött fácán recepthez fűződő történet, jótanács
Vadlibát vagy vadkacsát ugyanígy tölthetünk. Fagyasztott, édes gesztenyemassza nem jó hozzá; kizárólag friss gesztenyéből készülhet. Ez csak ősszel és télen kapható, ezért célszerű ilyenkor többet főzni, megtisztítani, és lefagyasztani a szűkösebb időkre. Ősszel és télen kapható friss gesztenye, ilyenkor készíthetjük, illetve ha nem vagyunk restek arra, hogy a főtt gesztenyét lefagyasszuk, akkor az év többi hónapjában is süthetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.