Gesztenyével töltött fácán

Gesztenyével töltött fácán recept
Hozzávalók
•  2 konyhakész fagyasztott fiatal fácán (egyenként 60-70 dkg)
•  40 szem gesztenye (kb. 25 dkg)
•  1 zsemle
•  25 dkg pulykamellfilé
•  1 tojás
• 
•  őrölt fekete bors
•  késhegynyi reszelt szerecsendió
•  1 csokor petrezselyem
•  6-8 vékony szelet húsos szalonna (sliced bacon)
•  2 evőkanál olaj
•  1 mokkáskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré)
•  1 csapott kiskanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet)
•  1-1 késhegynyi őrölt fekete bors és kömény

Elkészítés módja

1. A fagyasztott fácánt fölengedjük, leöblítjük, majd megtörölgetjük. Az esetlegesen rajta maradt szőrszálakat, tolltokokat kiskéssel lekapargatjuk, de vigyázzunk, hogy a bőrét lehetőleg ne sértsük fel.

2. A töltelékhez minden egyes gesztenyét – ott, ahol a héja a legpuhább – keresztben bevágunk, majd bő vízben annyi ideig főzzük, amíg könnyen hámozhatóvá válik, ez kb. 30 perc. Leszűrve hűlni hagyjuk, héját lefejtjük, majd a szemeket a hideg vízbe áztatott és kifacsart zsemlével meg a pulykamellel együtt ledaráljuk. A végén egy szelet kenyérrel az összes tölteléket kinyomjuk a darálóból.

3. Ezután a tojással, 1 csapott kiskanál sóval, 1 mokkáskanál borssal meg fél mokkáskanál szerecsendióval összedolgozzuk. A fácánok bőrét ujjainkkal alányúlva föllazítjuk, azaz mellénél és combjainál a hústól elválasztjuk. A vadszárnyasokat kívül egy kicsit megsózzuk, megborsozzuk, hasüregüket pedig 1-1 kiskanál sóval meg feleannyi borssal alaposan bedörzsöljük.

4. A tölteléket kézzel vagy üres habzsákból a bőre alá töltjük, majd combjaikat kissé meghajtva egymáshoz kötözzük, így lesz a „madár” szép formás. Az így előkészített fácánok hasüregébe petrezselymet tömködünk, mellüket pedig a szalonnaszeletekkel befedjük.

5. Kiolajozott tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 55-60 percig sütjük, közben zsírjával locsolgatjuk. Ügyesen vágódeszkára emeljük.

6. Visszamaradó zsírját tepsistől a tűzre tesszük, a paradicsompürével és a liszttel 1 percig pirítjuk, majd 2 deci vizet öntünk rá és 2 percig forraljuk. Végül átszűrjük, ha kell utánasózzuk, késhegynyi őrölt borssal és őrölt köménnyel fűszerezzük. Tálaláskor minden tányérra egy-egy fél töltött fácánt fektetünk, és a pecsenyelével meglocsoljuk. Burgonyapüré illik hozzá köretnek.

Gesztenyével töltött fácán recepthez fűződő történet, jótanács

Vadlibát vagy vadkacsát ugyanígy tölthetünk. Fagyasztott, édes gesztenyemassza nem jó hozzá; kizárólag friss gesztenyéből készülhet. Ez csak ősszel és télen kapható, ezért célszerű ilyenkor többet főzni, megtisztítani, és lefagyasztani a szűkösebb időkre. Ősszel és télen kapható friss gesztenye, ilyenkor készíthetjük, illetve ha nem vagyunk restek arra, hogy a főtt gesztenyét lefagyasszuk, akkor az év többi hónapjában is süthetjük.

A leírásban szereplő Gesztenyével töltött fácán recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.