Tárkonyos fácánleves bográcsban
Elkészítés módja
1. A konyhakész fácán annyit jelent, hogy tollai, lábai és fölösleges belseje nélkül (mája, zúzája marad) alaposan megmosva az esetleges söréteket kivéve bőséges vízben (kb. 1,5 liter) egy kisebb bográcsban megfőzöm. A májat és a zúzát csak abban az esetben főzöm bele, ha nem sérült meg (nincs benne sörét, stb.) s tökéletesen tisztára mosható. Ugyanis erőteljesebb az illata, mint a házi szárnyasé.
2. Sózom, a borssal, babérral, a tárkony felével fűszerezem. A bográcsra vigyázok, a tűz éppen lankadó legyen ezen csak egyet forralok a levesen, majd félretéve megvárom, hogy izzon parázs, s azon főzöm tovább. A szárított erdei gombakeveréket hideg vízbe áztatom legalább fél órára.
3. Amikor a hús alatt kezd megmutatkozni a csont, hozzáadom a karikára vágott vegyes zöldséget, a kockákra vágott karalábét és zellert, és a leszűrt erdeigomba-keveréket.
4. Ezután összegyúrom a csipetkét, minél keményebb a tészta annál jobb a csipetke állaga, és belecsipegetem a lassan fövő levesbe.
5. Amint a zöldségek is megpuhultak, kiemelem levéből a madárkát. Óvatosan kicsontozom, vigyázva, nehogy a hús teljesen szétomoljon, melegen tartott tálra rakom.
6. A lisztből, a tejföllel habarást keverek. Egy jó merőkanálnyit kiveszek hozzá a levesből, nehogy a tejföl a forró levestől becsomósodjon. Behabarom, beleszórom a maradék tárkonyt, és a citrom levével pikánsra ízesítem.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.