Tárkonyos fácánleves bográcsban

Tárkonyos fácánleves bográcsban recept
Hozzávalók
•  1 konyhakész kb. 1.2 kg-os fácán (igazából ritka az ilyen jól fejlett példány így ha kisebb akkor abból kettő kell)
• 
•  12-14 szem fekete bors
•  2-3 babérlevél
•  1 csokor finomra vágott tárkony (kb. 1 evőkanálnyi)
•  5 dkg szárított erdeigomba-keverék
•  3-3 szál közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér
•  1 kis fej karalábé
•  fél zellergumó vagy 1 kis csokor zellerzöld
•  2 csapott evőkanál finomliszt
•  2 dl tejföl
•  fél citrom kifacsart leve
a csipetkéhez:
•  1 tojás
•  annyi liszt amennyit fölvesz (4-5 evőkanál)
• 

Elkészítés módja

1. A konyhakész fácán annyit jelent, hogy tollai, lábai és fölösleges belseje nélkül (mája, zúzája marad) alaposan megmosva az esetleges söréteket kivéve bőséges vízben (kb. 1,5 liter) egy kisebb bográcsban megfőzöm. A májat és a zúzát csak abban az esetben főzöm bele, ha nem sérült meg (nincs benne sörét, stb.) s tökéletesen tisztára mosható. Ugyanis erőteljesebb az illata, mint a házi szárnyasé.

2. Sózom, a borssal, babérral, a tárkony felével fűszerezem. A bográcsra vigyázok, a tűz éppen lankadó legyen ezen csak egyet forralok a levesen, majd félretéve megvárom, hogy izzon parázs, s azon főzöm tovább. A szárított erdei gombakeveréket hideg vízbe áztatom legalább fél órára.

3. Amikor a hús alatt kezd megmutatkozni a csont, hozzáadom a karikára vágott vegyes zöldséget, a kockákra vágott karalábét és zellert, és a leszűrt erdeigomba-keveréket.

4. Ezután összegyúrom a csipetkét, minél keményebb a tészta annál jobb a csipetke állaga, és belecsipegetem a lassan fövő levesbe.

5. Amint a zöldségek is megpuhultak, kiemelem levéből a madárkát. Óvatosan kicsontozom, vigyázva, nehogy a hús teljesen szétomoljon, melegen tartott tálra rakom.

6. A lisztből, a tejföllel habarást keverek. Egy jó merőkanálnyit kiveszek hozzá a levesből, nehogy a tejföl a forró levestől becsomósodjon. Behabarom, beleszórom a maradék tárkonyt, és a citrom levével pikánsra ízesítem.

A leírásban szereplő Tárkonyos fácánleves bográcsban recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (leves, fácánleves) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.