Genovai kakaós piskótatekercs

Genovai kakaós piskótatekercs recept
Hozzávalók
A tekercshez:
•  11 dkg vaj
•  10 tojás
•  23 dkg cukor
•  13 dkg liszt
•  3 dkg kakaó
•  2 evőkanál cseresznyepálinka
A krémhez:
•  50 dkg fehér csokoládé
•  2.5 dl tej
•  2 dl tejszín
•  10 dkg vaj
•  1 üveg meggy vagy cseresznyekompót

Elkészítés módja

1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Olvasszunk meg a vajat és tegyük félre.

2. Válasszuk el a tojásfehérjét a sárgájától. Keverjük össze a tojássárgáját 15 dkg cukorral, verjük fel erősen, míg ki nem fehéredik. Finoman szórjuk hozzá a kakaóval együtt átszitált 12 dkg lisztet. Tegyük bele az olvasztott vajat.

5. Verjük fel a tojásfehérjét habbá 4 dkg cukor hozzáadásával és forgassuk bele óvatosan a tojássárgájába.

6. Öntsük a tésztát egy kivajazott és belisztezett téglalap alakú tepsibe.

7. Tegyük a sütőbe és süssük 40 percig.

8. A csokihabhoz törjük apróra a csokoládét, olvasszuk meg vízfürdőben, mérsékelt hőfokon a tej, a tejszín és a vaj hozzáadásával, időnként megkeverve.

9. Szűrjünk le egy üveg meggy, vagy cseresznyekompót levét, a gyümölcsöket adjuk hozzá a tejszínes krémhez, de csöpögtessük jól le, nehogy a krémünkbe folyjon a leve.

10. Hagyjuk a piskótatekercset kihűlni egy rácson.

11. Készítsük el a szirupot: forraljunk fel két evőkanál vizet a megmaradt cukorral, hagyjuk langyosodni, majd adjuk hozzá a cseresznyepálinkát. Itassuk át a piskótatekercset ezzel a sziruppal.

12. Kenőlapát segítségével kenjük rá vastagon a csokoládéhabot, majd tekerjük össze, mint ahogy a piskótarudat szokás.

13. Porcukorral megszórva kínáljuk!

Genovai kakaós piskótatekercs recepthez fűződő történet, jótanács

A genovai tekercs egy olasz eredetű piskótatekercs vagy torta, ami 1884-ben Genováról lett elnevezve, és a mai napig a francia és olasz cukrászsütemények között vezeti a népszerűségi listát. Hogy miért? Mert egyrészt nincs benne élesztő, másrészt mert úgy készítik, hogy a keverés során a levegőt kiszuszpendálják a tésztából, ezáltal nő meg a térfogata és nem a túl sok liszttől vagy egyéb adalékoktól. A genovai piskótához, mint az alábbi receptből látni, hogy általában a piskótatésztákhoz sok tojás kell, de ami az elkészítését megkönnyíti, hogy nem kell a fehérjét külön habbá verni. A tojásokat csak a cukor hozzáadásával, vagy gőz fölött, vagy a sütőben, vízfürdőben (bain-marie) kell besűríteni, -ezt a lépést a cukrászok szaknyelven “masni/szalag lépésnek” nevezik,-ami után a végeredmény egy isteni, meglehetősen könnyű torta lesz, amiben a legtöbb koleszterint, a tojássárgája adja, de néhány recept olvasztott vajat is hozzátesz. A genovai sütemény nem tévesztendő össze a genovai kenyérrel, ami mandulapasztából készül, viszont hasonlít a spanyol kenyérre a Pan di Spagna nevű olasz süteményre.

A leírásban szereplő Genovai kakaós piskótatekercs recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (piskótatekercs, piskóta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.