Esterházy-torta

Elkészítés módja
1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel meg a fahéjjal összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk.
2. Több tepsit kikenünk, liszttel behintünk, és a masszából 5, egyenként 23 centi átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-18 percig sütjük. A sütőből kivéve – vagyis amikor a tészta még forró – késsel elmozdítjuk a helyéről, különben leragad.
3. A krémhez a pudingport a tojásokkal meg egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral fölforraljuk, a tojásos masszát beleöntjük, és kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként a habosra kevert puha (szoba hőmérsékletű) vajhoz (margarinhoz) adjuk.
4. A megsült tésztakorongokat egy 23 centi átmérőjű tortakarikával kiszúrjuk, hogy szép kerekek legyenek, majd a krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalára is jusson. Fél órára a hűtőszekrénybe állítjuk.
5. Tetejére a porcukrot a vízzel meg a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a tortára kenjük, és mielőtt megdermedne, csokoládéval „kihúzzuk” – vagyis az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket csurgatunk a bevonatra, majd fogvájóval átlósan elhúzgáljuk. A torta oldalához durvára vágott, pirított mandulát tapasztunk, végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.
Esterházy-torta recepthez fűződő történet, jótanács
Újabban a tortát máz helyett olvasztott fehér csokoládéval vonják be, és ezt cifrázzák az étcsokoládéval. A tésztához valókat csak akkor keverjük össze egyszerre, ha légkeveréses sütőnk van, amiben több tepsiben süthetünk egy időben, mert állás közben a massza összeesik. Ennek híján 5 részletben kell kikeverni a tésztát. Esterházy Pál Antal (1776–1866), a nagy múltú történeti család híres politikusa, külügyminiszter volt. Élete alkonyán lett kedvence a mandulás-csokoládés torta, ami azóta is őrzi a nevét. Dióval és mandulával is készítették-készítik azóta is.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.