Esterházy-torta

Esterházy-torta recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  12 tojásfehérje
•  28 dkg kristálycukor
•  28 dkg darált dió vagy mandula
•  5 dkg finomliszt
•  késhegynyi őrölt fahéj
a tepsi kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
•  finomliszt
a krémhez:
•  1 csomag (4 dkg ) főzni való vaníliaízű pudingpor
•  3 tojás
•  4 dl tej
•  15 dkg kristálycukor
•  30 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
•  7 evőkanál porcukor
•  1 evőkanál víz
•  1 tojásfehérje (ezek helyett 10 dkg fehér csokoládé is lehet)
•  5 dkg étcsokoládé
a díszítéshez:
•  durvára vágott mandula vagy mogyoró

Elkészítés módja

1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, közben apránként a cukrot is beledolgozzuk. A diót a liszttel meg a fahéjjal összekeverjük, lazán a tojáshabba forgatjuk.

2. Több tepsit kikenünk, liszttel behintünk, és a masszából 5, egyenként 23 centi átmérőjű kerek lapot kenünk rájuk egyenletesen. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-18 percig sütjük. A sütőből kivéve – vagyis amikor a tészta még forró – késsel elmozdítjuk a helyéről, különben leragad.

3. A krémhez a pudingport a tojásokkal meg egy kevés tejjel simára keverjük. A többi tejet a cukorral fölforraljuk, a tojásos masszát beleöntjük, és kevergetve 1-2 percig főzzük, ezalatt krémszerűen besűrűsödik. Megvárjuk, amíg kihűl, majd apránként a habosra kevert puha (szoba hőmérsékletű) vajhoz (margarinhoz) adjuk.

4. A megsült tésztakorongokat egy 23 centi átmérőjű tortakarikával kiszúrjuk, hogy szép kerekek legyenek, majd a krémmel úgy rétegezzük, hogy abból a torta oldalára is jusson. Fél órára a hűtőszekrénybe állítjuk.

5. Tetejére a porcukrot a vízzel meg a tojásfehérjével kevergetve megmelegítjük, a tortára kenjük, és mielőtt megdermedne, csokoládéval „kihúzzuk” – vagyis az olvasztott csokoládéból körben vékony köröket csurgatunk a bevonatra, majd fogvájóval átlósan elhúzgáljuk. A torta oldalához durvára vágott, pirított mandulát tapasztunk, végül rövid időre visszatesszük a hűtőszekrénybe.

Esterházy-torta recepthez fűződő történet, jótanács

Újabban a tortát máz helyett olvasztott fehér csokoládéval vonják be, és ezt cifrázzák az étcsokoládéval. A tésztához valókat csak akkor keverjük össze egyszerre, ha légkeveréses sütőnk van, amiben több tepsiben süthetünk egy időben, mert állás közben a massza összeesik. Ennek híján 5 részletben kell kikeverni a tésztát. Esterházy Pál Antal (1776–1866), a nagy múltú történeti család híres politikusa, külügyminiszter volt. Élete alkonyán lett kedvence a mandulás-csokoládés torta, ami azóta is őrzi a nevét. Dióval és mandulával is készítették-készítik azóta is.

A leírásban szereplő Esterházy-torta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.