Fűszeres bakonyi betyárgulyás

Fűszeres bakonyi betyárgulyás recept
Hozzávalók
•  15 dkg főtt füstölt kolozsvári szalonna
•  1 evőkanál sertészsír
•  1 közepes vöröshagyma
•  50 dkg sertéslapocka
•  1 csapott evőkanál pirospaprika
• 
•  1 mokkáskanál őrölt fekete bors
•  2 friss zsályalevél (lehet szárított is)
•  néhány ágacska friss kakukkfű (lehet szárított is)
•  1 liter csontleves
•  1-2 babérlevél
•  25 dkg erdei gomba (legjobb vegyesen)
•  10 dkg lángolt kolbász
•  2 dl tejföl
•  2 evőkanál finomliszt

Elkészítés módja

1. A szalonnát kis kockákra vagy csíkokra vágjuk, majd a zsírt hozzáadva egy lábasban vagy bográcsban kisütjük. Szűrőlapáttal kiemeljük, tálalásig félretesszük. Zsírjában a megtisztított, finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk.

2. Közben a húst kb. 2 centis kockákra vágjuk, a hagymára dobjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük és annyi vizet öntünk alá, mintha pörköltet főznénk, tehát úgy 2 decinyit. Megsózzuk, kezdjünk 1 kiskanálnyival, a borssal, a zsályalevéllel és a kakukkfűvel fűszerezzük. Lefödve, kis lángon (gyönge tűz fölött) kb. 50 perc alatt félpuhára pároljuk, közben elfövő levét folyamatosan pótljuk.

3. A levest ráöntjük, a babérlevelet belerakjuk, nagy lángon (erős tűz fölött) fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított fölszeletelt gombát, a lehéjazott fölkarikázott kolbászt és lefödve kb. 45 percig, pontosabban a hús puhulásáig főzzük.

4. A tejfölben a lisztet simára keverjük. Egy keveset a forró léből hozzámerünk, így öntjük a készülő leveshez. Pár percig kevergetve forraljuk, ha kell utánaízesítjük. Tálaláskor rászórjuk a pirított szalonnakockákat.

A leírásban szereplő Fűszeres bakonyi betyárgulyás recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.