Fokhagymás busaszelet zelleres krumplipürével, parajkrémmel
Elkészítés módja
1. A busafilét egy vágódeszkára fektetjük, és húsát jó sűrűn beirdaljuk. Akkor jó, ha hallani az apró szálkák roppanását. Megsózzuk, a pépesre kapart fokhagymával bedörzsöljük, sütésig félrerakjuk.
2. A zellert és a krumplit megtisztítjuk, előbbit kisebb, utóbbit közepes kockákra vágjuk. Egy lábasba szórjuk, annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Enyhén megsózzuk, kis lángon puhára főzzük, majd a főzőlevét leszűrjük, de nem öntjük ki. A tejszínt a zelleres krumplihoz adjuk, és merülőmixerrel jó krémesre keverjük. Közben a főzőlevéből annyit öntünk hozzá, hogy kellemesen krémes állaga legyen. Végül beledobjuk a vajat, és tálalásig lefedve melegen tartjuk.
3. Amíg a krumpli fő, megfőzzük a parajkrémet. Ehhez a parajpürét egy lábasba tesszük, a tejet ráöntjük. Többször megkeverve addig melegítjük, míg a fagyos paraj föloldódik benne. A vajból a liszttel vékony rántást készítünk, a zúzott fokhagymát belekeverjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd a tejes parajhoz adjuk, és folyamatosan kevergetve pár perc alatt kellemesen sűrűre, krémesre főzzük. Megsózzuk, megborsozzuk, a tejszínnel dúsítjuk.
4. A díszítéshez való céklát és fokhagymát megtisztítjuk, és olyan vékony szeletekre vágjuk, mint a krumplit csipsz készítésekor. Bő olajat forrósítunk, a céklát és a fokhagymát ropogósra sütjük benne. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.
5. Egy nagy serpenyőben ujjnyi olajat forrósítunk, amiben a busaszeleteket oldalanként 7-8 perc alatt pirosasra sütjük. Ezalatt az apró szálkái is átsülnek, így bátran meg lehet enni. Jól lecsöpögtetjük.
6. Tálaláskor a tányérok közepére koszorút formálunk a zelleres krumplipüréből. A parajkrémet a közepébe merjük, a sült busát a pürére tesszük. A cékla- és fokhagymacsipsszel kedvünkre díszítjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.