Finomságoktól dagadó

Finomságoktól dagadó recept
Hozzávalók
•  egy kb.1.1 kg-os sertésdagadó
• 
•  őrölt fekete bors
•  2-3 evőkanál balzsamecet
•  kb.1 dl olaj
•  arasznyi póréhagyma
a töltelékhez:
•  2 keményebb paradicsom (20 dkg)
•  2 zöldpaprika ami csípős is lehet (20 dkg)
•  1 apró zsenge cukkini (15 dkg)
•  jó arasznyi póréhagyma (15 dkg)
•  50 dkg tehéntúró
•  20-25 dkg füstölt sajt
• 
•  őrölt fekete bors
•  kapor (ez el is maradhat)
•  1 tojás

Elkészítés módja

1. Az étel készítése előtti este a dagadót egy hosszú éles késsel középen, lapjában fölszúrjuk, de vigyázzunk, ne lyukasszuk ki máshol a húst, majd a mélyedést ujjal kitágítjuk, hogy biztosan elegendő helye legyen a tölteléknek. Kívül–belül jól megsózzuk, megborsozzuk, egy nagy alufólialapra fektetjük. Az ecetet az olajjal simára keverjük, a vékonyan fölszeletelt póréhagymát hozzáadjuk, majd alaposan bedörzsöljük vele a húst, amit a fóliába csomagolunk. Egy tálcára még jobb, ha egy jól zárható fedeles műanyag edénybe téve, így érleljük egy éjjelen át a hűtőszekrényben.

2. A töltelékhez való zöldségeket megtisztítjuk, 1 centis kockákra vágjuk, egy tálba szórjuk. A túrót egy szitán át egyenesen a zöldségekre passzírozzuk. A sajtot hozzáreszeljük, megsózzuk, megborsozzuk, aki szereti, egy kevés finomra vágott kaporral is fűszerezheti, és a tojást beleütve összekeverjük, de vigyázzunk, ne törjük össze a zöldséget. A hús ízes páclevéből is belekeverhetünk 1-2 kiskanálnyit, de nem többet, mert akkor ellágyul a töltelék; igaz, ebben az esetben egy kevés zsemlemorzsával segíthetünk rajta.

3. A dagadót lecsöpögtetjük, és a zöldséges-túrós masszát az üregébe töltjük, vigyázva, nehogy kiszakadjon. A nyílást hústűvel összetűzzük, de még jobb, ha cérnával összevarrjuk. A dagadót páclevével megkenegetjük, és a fóliába visszacsomagoljuk. Közepesen forró sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 1 óra 30 percen át sütjük. Az eredeti recept szerint közvetlen a grillrácsra kerül a töltött hús, és így sül szép pirosasra, miközben páclevével locsolgatjuk, de a fóliás „elősütés” előnye, hogy a hússal cseppet sem kell foglalkozni, mert a fóliában nem szárad ki, a tölteléke pedig megszilárdul annyira, hogy később már nem tud kifolyni.

4. A fóliát a pecsenyéről levesszük, ami pácleve maradt, azt rálocsoljuk, egy kevés vizet is öntünk alá, és a húst így sütjük még fél órán át, közben többször megforgatjuk, levével locsolgatjuk.

5. Ujjnyi vastag szeletekre vágva, hagymás tőrt krumpli meg paradicsomsaláta kíséretében tálaljuk. Színes, izgalmas ízhatású étel, ahol a hússzeletek piros, fehér és zöld színekben játszanak, akárcsak a nemzeti lobogó.

Finomságoktól dagadó recepthez fűződő történet, jótanács

Gyakorlottabbak a pecsenyét szabadtűzön, faszén fölött, rácsra téve is elkészíthetik, ilyenkor gyakorta kell locsolgatni és forgatni — érdemes eleinte ezt is fólia alatt sütni—, a füstös íz még izgalmasabbá teszi a pecsenye karakterét. Megengedett „csalás” ebben az esetben, hogy a pecsenyét fóliástól fűszeres vízben kb. 1 óra alatt előfőzzük, s csak ezután tesszük a rácsra, hogy páclevével locsolgatva pirosasra süssük; ezzel elkerülhető, hogy ez a vastag hús nyers vagy éppen rágós maradjon.

A leírásban szereplő Finomságoktól dagadó recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.