Ferdinánd tekercs Karcagról

Elkészítés módja
1. A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, s meleg helyen 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a cukrot meg a sót beleszórjuk, majd egy tálba öntjük, és a liszttel meg a tojások sárgájával inkább lágy, mint kemény, amolyan fánktésztává gyúrjuk-dagasztjuk. Aki szereti, a tésztába reszelt citromhéjat vagy mazsolát is beledolgozhat. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
2. A töltelékhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros vajjal egyenletesen megkenjük.
3. Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel 2,5-3 centi vastagon fölszeleteljük. Két közepes vagy egy nagyobb lábast, tűzálló tálat vagy hagyományos tortaformát jól kivajazunk, cukorral behintünk, majd a tésztatekercseket (nekünk 14 darab lett) nem túl szorosan belerakosgatjuk úgy, hogy az oldalukat egy kevés olvasztott vajjal kenjük körbe, így könnyen szétszedhetőek sütés után.
4. Meleg helyen 1-1,5 órán át kelesztjük, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 20 percig sütjük. Ekkor a vaníliás cukorral és a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk-kenjük, és további 15-18 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük. Még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a cukormáz miatt.
Ferdinánd tekercs Karcagról recepthez fűződő történet, jótanács
Ha tortaformában sütjük, azt érdemes alufóliával kívülről alaposan körbeburkolni, mert sütés közben a fölolvadó vaj a legkisebb résen is kifolyhat belőle a sütőtérbe.
Köszönjük a pozitív visszajelzést, szerintünk is egy nagyon finom és különleges fogás.
Nagyon finom lett szinte 1 óra alatt a család fölfalta