Ferdinánd tekercs Karcagról

Ferdinánd tekercs Karcagról recept
Hozzávalók
•  2 dkg élesztő
•  2.5 dl tej
•  2 csapott evőkanál kristálycukor
•  csipetnyi só
•  40 dkg finomliszt
•  3 tojássárgája
a töltelékhez:
•  15 dkg vaj
•  15 dkg kristálycukor
•  1 csomag vaníliás cukor
a nyújtáshoz:
•  finomliszt
a lábas vagy tűzálló tál kikenéséhez:
•  vaj
•  kristálycukor
a tészták körbekenéséhez:
•  5 dkg vaj
a locsoláshoz:
•  1 csomag vaníliás cukor
•  1-2 evőkanál kristálycukor
•  1.5 dl zsíros tejszín

Elkészítés módja

1. A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, s meleg helyen 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a cukrot meg a sót beleszórjuk, majd egy tálba öntjük, és a liszttel meg a tojások sárgájával inkább lágy, mint kemény, amolyan fánktésztává gyúrjuk-dagasztjuk. Aki szereti, a tésztába reszelt citromhéjat vagy mazsolát is beledolgozhat. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

2. A töltelékhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros vajjal egyenletesen megkenjük.

3. Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel 2,5-3 centi vastagon fölszeleteljük. Két közepes vagy egy nagyobb lábast, tűzálló tálat vagy hagyományos tortaformát jól kivajazunk, cukorral behintünk, majd a tésztatekercseket (nekünk 14 darab lett) nem túl szorosan belerakosgatjuk úgy, hogy az oldalukat egy kevés olvasztott vajjal kenjük körbe, így könnyen szétszedhetőek sütés után.

4. Meleg helyen 1-1,5 órán át kelesztjük, azután előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 20 percig sütjük. Ekkor a vaníliás cukorral és a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk-kenjük, és további 15-18 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük. Még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a cukormáz miatt.

Ferdinánd tekercs Karcagról recepthez fűződő történet, jótanács

Ha tortaformában sütjük, azt érdemes alufóliával kívülről alaposan körbeburkolni, mert sütés közben a fölolvadó vaj a legkisebb résen is kifolyhat belőle a sütőtérbe.

Ferdinánd tekercs Karcagról recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #9857 2015. 11. 28. 12:38 Válasz a #9856. hozzászólásra Válasz

    Köszönjük a pozitív visszajelzést, szerintünk is egy nagyon finom és különleges fogás.

  2. maxima
    maxima #9856 2015. 11. 27. 23:40 Válasz

    Nagyon finom lett szinte 1 óra alatt a család fölfalta

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Ferdinánd tekercs Karcagról recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #9857 2015. 11. 28. 12:38 Válasz a #9856. hozzászólásra Válasz

    Köszönjük a pozitív visszajelzést, szerintünk is egy nagyon finom és különleges fogás.

  2. maxima
    maxima #9856 2015. 11. 27. 23:40 Válasz

    Nagyon finom lett szinte 1 óra alatt a család fölfalta

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.