Epertorta
![Epertorta recept](/receptkepek/800/600/epertorta-643.jpg)
Elkészítés módja
1. A tésztához a tojások sárgáját a cukor kétharmadával 4-5 perc alatt krémesre keverjük. A vizet és az olajat hozzáadjuk, a sütőporral összekevert lisztet beledolgozzuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk, majd óvatos mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk.
2. Egy 24-26 centis tortaformát kikenünk, belisztezünk, a masszával megtöltjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 perc alatt megsütjük.
3. A krémhez való epret kicsumázzuk, turmixoljuk; ha fagyosat használunk, azt fölengedve, levével mixeljük. 4 decinek kell lennie, ha kevesebb, vízzel pótoljuk. A pudingport, a zselatint, a cukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük.
4. A tejszínt kemény habbá verjük, majd kanalanként hozzáadva a már csak langyos eperkrémet, tovább habosítjuk. A tortakorongot lapjában két részre vágjuk, majd a tortaformába visszatéve, a fele krémmel megtöltjük. A többi a tetejére kerül.
5. A díszítésnek szánt epret tisztítás után belenyomkodjuk, a nagyobb szemeket félbevágva rakjuk bele. Hűtőszekrényben dermesztjük 1 órán át.
6. A tortazseléport 3 deci vízzel kevergetve fölforraljuk, a cukorral és a citromlével ízesítjük. Ha már csak langyos, a torta tetejére öntjük. Dermedni hagyjuk, végül a torta oldalát tejszínhabbal bevonjuk.
Epertorta recepthez fűződő történet, jótanács
Könnyen előfordulhat, hogy a torta magasabb lesz a formánál. Azért, hogy a tetejéről ne folyjon le a zselé, a formát belülről alufóliával vagy kartonpapírral magasítsuk meg.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.