Dorozsmai ponty

Dorozsmai ponty recept
Hozzávalók
•  1 konyhakész ponty (kb. 1.2 kg)
•  1 halászlé kocka
•  őrölt fekete bors
• 
•  2 vöröshagyma
•  3 evőkanál finomliszt
•  7 evőkanál olaj
•  5 dkg füstölt szalonna
•  15 dkg csiperkegomba
•  1-1 nagyobb zöldpaprika és paradicsom
•  1 csapott evőkanál pirospaprika
•  2 dl tejföl
•  30 dkg csuszatészta

Elkészítés módja

1. A pontyot kifilézzük. A megtisztított fejből és a csontokból az egyik hagymával –amit előtte fölszeleteltünk- meg a halászlékockával jó fél óra alatt 3-4 deci alaplevet főzünk.

2. A halat 4 nagy vagy 8 kisebb, de mindenképp egyforma szeletre vágjuk, azután sűrűn bevagdossuk, vagyis húsát majdnem a bőréig 2-3 milliméterenként behasítjuk.

3. A sóval, borssal megszórjuk, a lisztbe forgatjuk, és 5 evőkanál olajban oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, majd lecsöpögtetve félretesszük.

4. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, és az így előkészített zöldségeket egycentis kockákra aprítjuk (a gombát cikkekre is vághatjuk).

5. Lábasban, a maradék 2 evőkanál olajon a szalonnát kisütjük, és a fölaprított hagymát megfuttatjuk rajta. A gombát, a paprikát, a paradicsomot hozzáadjuk, majd rövid pirítás után a pirospaprikával meghintjük.

6. A leszűrt halalaplével azonnal – nehogy a paprika megégjen- fölöntjük, 5 percig főzzük. A tejfölt a maradék kb. 1 csapott evőkanál liszttel simára keverjük, egy keveset a forró léből belemerünk, majd a paprikás-gombás levet ezzel sűrítjük.

7. Közben a csuszatésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a tejfölös raguval összekeverjük. Tálaláskor a sült és megforrósított halszeleteket a tetejére fektetjük.

Dorozsmai ponty recepthez fűződő történet, jótanács

Könnyebb a munkánk, ha ponyfilét és csontokat vásárolunk hozzá. Ponty helyett más halból, például harcsából, pisztrángból, fogasból sőt tengeri halból is készíthetjük.

A leírásban szereplő Dorozsmai ponty recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (ponty) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.