Dorozsmai ponty
Elkészítés módja
1. A pontyot kifilézzük. A megtisztított fejből és a csontokból az egyik hagymával –amit előtte fölszeleteltünk- meg a halászlékockával jó fél óra alatt 3-4 deci alaplevet főzünk.
2. A halat 4 nagy vagy 8 kisebb, de mindenképp egyforma szeletre vágjuk, azután sűrűn bevagdossuk, vagyis húsát majdnem a bőréig 2-3 milliméterenként behasítjuk.
3. A sóval, borssal megszórjuk, a lisztbe forgatjuk, és 5 evőkanál olajban oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük, majd lecsöpögtetve félretesszük.
4. A szalonnát apró kockákra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, a paprikát kicsumázzuk, a paradicsom szárát kimetsszük, és az így előkészített zöldségeket egycentis kockákra aprítjuk (a gombát cikkekre is vághatjuk).
5. Lábasban, a maradék 2 evőkanál olajon a szalonnát kisütjük, és a fölaprított hagymát megfuttatjuk rajta. A gombát, a paprikát, a paradicsomot hozzáadjuk, majd rövid pirítás után a pirospaprikával meghintjük.
6. A leszűrt halalaplével azonnal – nehogy a paprika megégjen- fölöntjük, 5 percig főzzük. A tejfölt a maradék kb. 1 csapott evőkanál liszttel simára keverjük, egy keveset a forró léből belemerünk, majd a paprikás-gombás levet ezzel sűrítjük.
7. Közben a csuszatésztát enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, a tejfölös raguval összekeverjük. Tálaláskor a sült és megforrósított halszeleteket a tetejére fektetjük.
Dorozsmai ponty recepthez fűződő történet, jótanács
Könnyebb a munkánk, ha ponyfilét és csontokat vásárolunk hozzá. Ponty helyett más halból, például harcsából, pisztrángból, fogasból sőt tengeri halból is készíthetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.