Debreceni kelkáposztás fácán

Elkészítés módja
1. A fölengedett fácánt megmossuk, leszárogatjuk, majd a bőrén maradt tolltokokat, tollakat csipesszel kiszedjük. A füstölt szalonnát 0,5 centi vastag csíkokra vágjuk, és a vadszárnyas mellét és combjait megtűzdeljük vele. Kb. 1 kiskanál sóval meg feleannyi borssal kívül-belül bedörzsöljük, félretesszük.
2. A császárszalonnát 1 centis kockákra, a megtisztított vöröshagymát finomra vágjuk. Együtt egy nagy lábasba az olajra dobjuk, és közepes lángon pirítani kezdjük. 3-4 perc elteltével a fácánt is beletesszük, és többször megforgatva addig sütjük, míg körös-körül ki nem fehéredik.
3. Ezután félretesszük, a szalonnás hagymára pedig az ujjnyi vastagon fölszeletelt sárgarépát és debrecenit dobjuk. A babérlevéllel, a fölaprított petrezselyemmel és a kakukkfűvel fűszerezve 4-5 percig együtt pirítjuk.
4. Közben a kelt félbevágva kitorzsázzuk, megmossuk, kb. 3 centis kockákra vágjuk, és az előzőekhez adjuk. Jól átforgatjuk, 3 deci vizet aláöntünk, az ételízesítőt beleszórjuk.
5. A fácánt belefektetjük, az edényt közepesen forró (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) sütőbe toljuk, és az ételt kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.
6. Az utolsó 10-15 percben fedő nélkül sütjük, hogy kissé megpiruljon. (Ha a lábas nem tehető sütőbe, mert például bakelit füle van, az elősütött hozzávalókat tepsibe kell áttenni.) Tálaláskor a fácánt elnegyedeljük, és az ízes káposztára fektetjük.
Debreceni kelkáposztás fácán recepthez fűződő történet, jótanács
Csirkét vagy gyöngytyúkot ugyanígy süthetünk, de a csirkét tűzdelni sem kell.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.