Csülök pékné módra

Csülök pékné módra recept
Hozzávalók
•  1 nagy hátsó vagy 2 kisebb mellső csülök (kb. 2 kg)
•  1 evőkanál só vagy ételízesítő por
•  1 kiskanál egész fekete bors
•  1 vöröshagyma
•  2 babérlevél
•  4 gerezd fokhagyma
a körethez:
•  1.5 kg burgonya
•  30 dkg vöröshagyma (még jobb a friss apró gyöngyhagyma)
•  1 csapott evőkanál só
•  1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és jóféle pirospaprika
•  1 csapott evőkanál majoránna
•  1 csokor petrezselyem
•  4 evőkanál olaj

Elkészítés módja

1. A csülköt jól megmossuk, az esetleg rajtamaradt szőrszálakat leperzseljük és lekaparjuk; ha van a bőrén pecsét, kivágjuk. Egy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, az egész borssal, a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel meg a fokhagymával fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és nagy tepsibe fektetjük.

2. A körethez a burgonyát meg a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (a gyöngyhagymát egészben hagyjuk). Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával, a majoránnával meg a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, az olajat hozzáadjuk és jól összekeverjük.

3. A csülkök köré halmozzuk, és sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 1 órán át sütjük. Közben a húst többször megforgatjuk, a köretet megkevergetjük. Akkor jó, ha a hús megpirul, és a burgonyával meg a hagymával teljesen egyszerre puhul meg.

4. Tálaláskor a húst a csontról lefejtjük, fölszeleteljük, majd a csülök eredeti formájához hasonlóan visszarakosgatjuk a csontra és tálra tesszük. A vele sült hagymás burgonyával és savanyúsággal díszítve tálaljuk.

A leírásban szereplő Csülök pékné módra recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.