Caesar-saláta

Caesar-saláta recept
Hozzávalók
•  2 zsemle
•  1 kis fej fokhagyma
•  1 jókora fej ropogós római saláta (kötözősaláta)
•  6-8 dkg olajos szardella
•  őrölt fehér bors
•  1 tojássárgája
•  1 evőkanál francia mustár
•  0.2 dl balzsamecet
•  1 dl hidegen sajtolt olívaolaj
•  2 evőkanál reszelt parmezán sajt

Elkészítés módja

1. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk vagy présen áttörjük. A zsemlét félcentis kockákra vágjuk, majd egy kevés fokhagymával alaposan bedörzsöljük. Tepsibe szórjuk, közepesen forró sütőben rázogatva megpirítjuk.

3. A római saláta tövénél 2-3 centit, a sötétzöld leveleknek pedig a hegyét le kell vágni, mert keserű. Ezután leveleire bontjuk, megmossuk. Külső leveleit féltenyérnyi falatokra tépkedjük, belsejét – a kisebb leveleket – egyben hagyjuk. Megszikkasztjuk.

4. A lecsöpögtetett szardella kétharmadát a maradék fokhagymával pépessé dolgozzuk. A tojássárgájával, a mustárral és a balzsamecettel összekeverjük, majd habverővel dolgozva tovább, apránként az olívaolajat is hozzáadjuk. A majonézre emlékeztető, de annál hígabb és erősebb ízű öntetet kapunk.

5. A római salátát a pirított zsemlekockákkal összeforgatjuk, tányérra rakjuk, majd közvetlenül tálalás előtt annyit locsolunk rá a balzsamecetes öntetből, hogy kellemesen befedje, de véletlenül se áztassa el. Egy kevés borsot őrölünk rá, szardellacsíkokkal díszítjük, végül a reszelt parmezánnal meghintjük.

Caesar-saláta recepthez fűződő történet, jótanács

Semmi köze a Caesar-salátának az ismert államférfiúhoz, de az antik Rómához sem. Sőt, a névrokon César Ritz úrhoz sem, aki a róla elnevezett párizsi hotelban számos gasztronómiai újítást vezetett be. Ez a saláta a legújabb kor találmánya: egészen pontosan Tijuana városában, Mexikóban találták-tálalták fel először,1924-ben. Megalkotója az egyik helyi étterem-mulató tulajdonosa, Caesar Cardini mester. Az alaprecept: római saláta, fokhagymás vinaigrette öntet egy kevés Worcester-szósszal ízesítve, apró, pirított kenyérkockák és reszelt parmezán sajt, kiegészítésképp esetleg tojássárgája és a ringli.

A leírásban szereplő Caesar-saláta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (saláták) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.