Börzsönyi rántott palacsinta

Elkészítés módja
1. A húst fölengedjük, megmossuk, leszárogatjuk, ha lehet, csontostól 2-3 darabra vágjuk, majd egy lábasba a forró olajba dobjuk. Ha van otthon, tehetünk bele egy darabka szalonnabőrkét is.
2. Kevergetve jól megpirítjuk, majd a megtisztított és fölszeletelt zöldségeket meg a cukrot is beledobjuk. Kevergetve addig sütjük tovább, míg a cukor karamellizálódni kezd. Ezután a paradicsompürével még 1-2 percig barnítjuk, de vigyázzunk, mert könnyen megég. A babérlevéllel fűszerezzük, a liszttel megszórjuk. 2-3 perc alatt ezt is barnára pirítjuk, majd kb. 1,5 liter vízzel föl-öntjük. Megsózzuk, a bor kivételével minden ízesítőt és fűszert hozzáadunk.
3. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2 órán át főzzük, pontosabban addig, amíg a puha hús a csontról le nem válik. Hűlni hagyjuk, azután a húst a csontról lefejtjük és ledaráljuk.
4. Zöldséges mártását – miután a tetejéről a zsírt papírszalvétával vagy merőkanállal leszedtük – átszűrjük, és egy kicsit át is törhetjük. Akkor jó, ha mártás sűrűségű. Újra a tűzre tesszük, és a borral ízesítve 2 percig forraljuk.
5. A darált vadhúst, aminek kb. 70 dekának kell lennie, egy csíkban a kiterített palacsintákra halmozzuk, és két oldalát behajtva felgöngyöljük. Ezután a lisztbe, a fölvert tojásba meg a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk és ujjnyi forró olajon körös-körül kb. 4 perc alatt megsütjük. Jól lecsöpögtetve, ízes mártásával körülöntve kínáljuk.
Börzsönyi rántott palacsinta recepthez fűződő történet, jótanács
Marhalábszárból ugyanígy készíthetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.