Börzsönyi rántott palacsinta

Börzsönyi rántott palacsinta recept
Hozzávalók
•  1.5 kg csontos fagyasztott vaddisznó- őz- vagy szarvashús (akkor jó ha kb. a fele hús)
•  4 evőkanál olaj
•  1-1 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér
•  1 kis fej vöröshagyma
•  2 evőkanál kristálycukor
•  1 púpozott evőkanál sűrített paradicsom (paradicsompüré)
•  1-2 babérlevél
•  3 evőkanál finomliszt (Graham-liszt vagy zabpehelyliszt is lehet)
•  kb. 1 kiskanál só vagy ételízesítő por
•  1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors kakukkfű bazsalikom és rozmaring
•  3-3 evőkanál szójaszósz és Worcester-mártás
•  1 dl vörösbor
•  8 darab hagyományos de cukor nélküli palacsinta
a bundázáshoz:
•  10-12 dkg finomliszt
•  3 tojás
•  12-15 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
•  bő olaj

Elkészítés módja

1. A húst fölengedjük, megmossuk, leszárogatjuk, ha lehet, csontostól 2-3 darabra vágjuk, majd egy lábasba a forró olajba dobjuk. Ha van otthon, tehetünk bele egy darabka szalonnabőrkét is.

2. Kevergetve jól megpirítjuk, majd a megtisztított és fölszeletelt zöldségeket meg a cukrot is beledobjuk. Kevergetve addig sütjük tovább, míg a cukor karamellizálódni kezd. Ezután a paradicsompürével még 1-2 percig barnítjuk, de vigyázzunk, mert könnyen megég. A babérlevéllel fűszerezzük, a liszttel megszórjuk. 2-3 perc alatt ezt is barnára pirítjuk, majd kb. 1,5 liter vízzel föl-öntjük. Megsózzuk, a bor kivételével minden ízesítőt és fűszert hozzáadunk.

3. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon kb. 2 órán át főzzük, pontosabban addig, amíg a puha hús a csontról le nem válik. Hűlni hagyjuk, azután a húst a csontról lefejtjük és ledaráljuk.

4. Zöldséges mártását – miután a tetejéről a zsírt papírszalvétával vagy merőkanállal leszedtük – átszűrjük, és egy kicsit át is törhetjük. Akkor jó, ha mártás sűrűségű. Újra a tűzre tesszük, és a borral ízesítve 2 percig forraljuk.

5. A darált vadhúst, aminek kb. 70 dekának kell lennie, egy csíkban a kiterített palacsintákra halmozzuk, és két oldalát behajtva felgöngyöljük. Ezután a lisztbe, a fölvert tojásba meg a zsemlemorzsába forgatva bundázzuk és ujjnyi forró olajon körös-körül kb. 4 perc alatt megsütjük. Jól lecsöpögtetve, ízes mártásával körülöntve kínáljuk.

Börzsönyi rántott palacsinta recepthez fűződő történet, jótanács

Marhalábszárból ugyanígy készíthetjük.

A leírásban szereplő Börzsönyi rántott palacsinta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (palacsinta receptek) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.