Borzagsztó máj Palócosan, gombás tócsnigolyóval, betyárkáposztával

Elkészítés módja
1. Készítsük el először a betyárkáposztát. Az olajon futtassuk meg az apró kockákra vágott pirospaprikát, úgy hogy ne süssük át teljesen, de ne is legyen nyers. Tegyük rá a piros aranyat és az Erős Pista krémet. Kicsit forrósítsuk át, hogy az olajon a paprika színe kioldódjon, majd szórjuk rá a lecsöpögtetett savanyú káposztát. Szintén annyira süssük át, hogy se nyers, se átfőtt ne legyen. Tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe. (Akár 1 hétig is, már ha marad fogyasztható.) Akár hidegen, akár melegen is ajánlom. Köret kiegészítéseként sült húsok mellé, de nagyon jó savanyúságnak is. Vagy akár különböző szendvicsekhez is kitűnő.
2. Lássuk a májat. A májból vágjunk 15 dkg.-os szeleteket úgy, hogy mindig a rostokra merőlegesen szeljünk. A kapott vastag szeleteket egy vékony pengéjű hosszú késsel szúrjuk fel, hogy kis zsebek keletkezzenek és töltsük meg az apróra zúzott fokhagymával. A zseb száját hústűvel, vagy fogpiszkálóval zárjuk le. Borsozzuk meg és forró olajon gyakran fordítgatva (hisz vastag töltött hússzeletről van szó) teljesen süssük át. Vigyázzunk, ne szárítsuk ki, mert akkor tapló ízű élvezhetetlen lesz. Tegyük félre a kisült májat és az olajában süssük üvegesre a finomra vágott lila hagymát. Szórjuk bele a zöld borsot és egy kis pirítás után öntsük rá a megmelegített borzag pálinkát, majd gyújtsuk meg. Az alkohol hamar elég ételünkből, majd dúsítsuk ezután a tejszínnel és ízlés szerint sózzuk.
3. Körete a gombás tócsnigolyó lesz. A burgonyát reszeljük le, adjuk hozzá a tojást, a zúzott fokhagymát, sót és a borsot. Annyi zsemlemorzsával, amennyit felvesz úgy, hogy egy kicsivel sűrűbb galuskatészta állagot kapjunk, keverjük össze. A finomra vágott hagymát pirítsuk üvegesre, majd az apróra vagdalt gombát pirítsuk le rajta, ízesítsük sóval, borssal, finomra vágott zöldpetrezselyemmel. A kihűlt gombát keverjük bele a tócsni masszájába, majd szaggassunk apró, formázott golyócskákat a masszából. Forró bő olajba a gombócokat süssük ki. A tócsni – ha nem is ebben a formájában - Palóc ország egyik nevezetessége.
4. Tálaláskor a májat ferdén szeljük fel, rakjuk a tálra helyezett tócsnik mellé és locsoljuk meg a mártással. Mivel magyaros ételről van szó paradicsom és paprikakarikákkal is díszíthetjük. Ne felejtsük el mellőle a betyárkáposztát, amit a félbevágott és magjaitól megszabadított kaliforniai paprikába töltve tálaljunk. Jó étvágyat hozzá!
Borzagsztó máj Palócosan, gombás tócsnigolyóval, betyárkáposztával recepthez fűződő történet, jótanács
Borzag a Sambucus Ebulum L. vagyis földi bodza népies és önálló neve Nógrád megye magyarjai között; l. Bodza (gyalog v. földi), forrás: Pallas Nagylexikon. Borzag, azaz bodza, a palócvidék jellegzetes vadgyümölcse, vagy mégsem az, mert annál karakteresebb és bátran magát vállaló. Olyannyira férfias ital, hogy csak tapasztalt és sokat próbált kóstolóknak való. Még az én gyerekkoromban is bevették és patikákban árulták. Arra is emlékszem, elmondások alapján, hogy a hajnali bányász járaton, ha valaki hátul borzagot ivott, elől a sofőr is érezte. Erre az ekte palóc pálinkára alapoztam ezt az ételkülönlegességet.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.