Borkrémes szelet és borkrémtorta

Borkrémes szelet és borkrémtorta recept
Hozzávalók
a borkrémes szelethez:
•  4 tojás
•  10 evőkanál hideg víz
•  5-5 evőkanál kristálycukor és finomliszt
•  2 púpozott evőkanál porcukor
a forma kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
•  finomliszt
a krémhez:
•  3 dl félédes fehérbor
•  kis darab fahéj
•  pár szem szegfűszeg
•  4 tojássárgája
•  1 csomag (4 dkg) főzni való vaníliaízű pudingpor
•  1 dl tej
•  5-6 evőkanál kristálycukor
•  fél csomag (1.25 dkg) zselatinpor
•  4 dl habtejszín
•  40 dkg mag nélküli piros és zöld szőlő
a tészta megkenéséhez:
•  4-5 evőkanál sárgabarack- vagy eperlekvár
a tetejére:
•  porcukor
a borkrémtortához boros szőlőzselével:
•  4 tojássárgája
•  12-12 dkg kristálycukor és finomliszt
•  5 dkg vaj vagy sütőmargarin
•  3 dkg keserű kakaópor
a forma kikenéséhez:
•  vaj vagy sütőmargarin
•  finomliszt
a krémhez:
•  3 dl félédes fehér bor
•  kis darab fahéj
•  pár szem szegfűszeg
•  4 tojássárgája
•  1 csomag (4 dkg) főzni való vaníliaízű pudingpor
•  1 dl tej
•  5-6 evőkanál kristálycukor
•  fél csomag (1.25 dkg) zselatinpor
•  4 dl habtejszín
a zseléhez:
•  2 dl félédes fehérbor
•  1-1 púpozott evőkanál kristálycukor és zselatinpor
•  40 dkg mag nélküli piros és zöld szőlő

Elkészítés módja

1. A borkrémes szelet tésztájához a tojások sárgáját a vízzel habosra keverjük, majd a cukorral addig keverjük tovább, míg az utóbbi fel nem olvad benne, és az egész kissé kifehéredik, tejföl sűrűségű lesz. A lisztet beleszórjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a porcukrot is beleszórjuk. Óvatos mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk.

2. Kivajazott, belisztezett vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 16-17 percig sütjük.

3. A krémhez a bort a fahéjjal és a szegfűszeggel fölforraljuk, majd a fűszereket kidobjuk belőle. A tojássárgáját a pudingporral, a tejjel, a cukorral és a zselatinnal simára keverjük. A borhoz öntjük, kevergetve pár perc alatt sűrű krémmé főzzük, hűlni hagyjuk. Mielőtt azonban megkötne, a kemény habbá vert tejszínt és a leszemezett szőlőt is beleforgatjuk.

4. A kihűlt tésztát akkorára vágjuk, hogy egy őzgerincforma oldalát pontosan kibélelhessük vele, és szabunk egy akkora lapot is, amelyik majd a tetejére fér. A maradékot máris kioszthatjuk a család türelmetlen tagjai között.

5. A tésztát, amivel a formát kibéleltük, megforrósított lekvárral megkenjük. Ez nemcsak ízesít, de „szigeteli” is a tésztát. A gyümölcsös krémet egyenletesen belesimítjuk. Lekvárral megkent oldalával lefelé a másik piskótalapot ráillesztjük – kissé rá is nyomkodjuk, majd letakarva éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.

6. Tálaláskor vágódeszkára borítjuk, porcukrot szitálunk rá, majd forró vízbe mártott késsel kb. ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

7. A borkrémtorta tésztájához a tojások sárgáját a cukorral egy lábasba töltjük, vízgőzre állítjuk, majd kevergetve 4-5 percig főzzük, ezalatt a cukor elolvad benne, és a massza habos lesz. A vajat (margarint) fölolvasztjuk benne, majd a tűzről levéve a lisztet meg a kakaót is belekeverjük.

8. Egy 24 centi átmérőjű tortaformát kikenünk, kilisztezünk, és a tésztát nedves kézzel egyenletesen belenyomkodjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kisebb lánggal (175 °C; légkeveréses sütőben 160 °C) 15-18 percig sütjük.

9. A krémhez a bort a fahéjjal és a szegfűszeggel fölforraljuk, majd a fűszereket kidobjuk belőle. A tojássárgáját a pudingporral, a tejjel, a cukorral és a zselatinnal simára keverjük. A borhoz öntjük, kevergetve pár perc alatt sűrű krémmé főzzük, hűlni hagyjuk. Mielőtt azonban megkötne, a kemény habbá vert tejszínt is beleforgatjuk. Egyenletesen a tésztára simítjuk, és 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük, ezalatt megszilárdul.

10. A zseléhez a bort felforraljuk, a cukrot meg a zselatint beleszórjuk, és néhányszor megkeverve mindkettőt fölolvasztjuk. A torta tetejét a megmosott, leszemezett szőlővel kirakjuk, sőt, egy kicsit a krémbe is nyomkodjuk. A már csak langyos boros levet ráöntjük, és hűtőszekrényben 1 éjjelen át dermedni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük fel. A tetejét tejszínhabbal is díszíthetjük.

A leírásban szereplő Borkrémes szelet és borkrémtorta recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (torta, krémes) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.