Besamel-mártás

Elkészítés módja
1. A tejet fölforraljuk. A vajat egy lábasban fölolvasztjuk, a lisztet hozzáadjuk, és kevergetve megforrósítjuk, de ügyeljünk arra, nehogy megpiruljon.
2. Továbbra is állandóan kevergetve apránként beleöntjük a forró tejet, és éppen csak 1-2 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik. Megsózzuk, megborsozzuk, a szerecsendióval fűszerezzük.
3. A besamelmártás sűrűségét, — azt hogy mennyi tejjel főzzük —, az határozza meg, hogy mihez használjuk föl. Mártásként hígabbra, krokettek, felfújtak vagy krémek alapjaként sűrűbbre (kevesebb tejjel) főzzük.
Besamel-mártás recepthez fűződő történet, jótanács
Magyarosan fehér- vagy tejmártásnak is nevezik, lévén alapja a tej. A XVII. században, Bechamel márki főszakácsa kreálta, s nevezte el gazdája tiszteletére. Mára sok-sok ételünk kiegészítője lett belőle, sőt néhány felfújtnak, ropogósnak az alapja (kötőanyaga) is.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.