Barnamártás (spanyol mártás)
Elkészítés módja
1. A csontot bárddal vagy csapókéssel kisebb darabokra vágjuk, már ha egyáltalán olyan fajta, hogy föl lehet darabolni (a legegyszerűbb, ha ezt a műveletet a hentesre bízzuk). A megtisztított zöldségeket vékony karikákra szeleteljük.
2. A csontot az olajon megpirítjuk, majd a zöldségeket meg a cukrot hozzáadjuk és tovább sütjük. Amikor a cukor világosbarnára karamellizálódott, a paradicsompürét belekeverjük, még 2-3 percig pirítjuk, de vigyázzunk, nehogy megégjen.
3. Ezután kb. 4 liter vízzel fölöntjük, kezdésképpen 1 púpozott kiskanál sót szórunk bele, a fűszereket hozzáadjuk. Nagy lángon fölforraljuk, majd kis lángon legalább 5-6 órán át főzzük. A végére 2-2,5 liter leve marad.
4. A lisztet szárazon, azaz zsiradék nélkül, egy serpenyőben vagy sütőben, gyakorta megkeverve barnára pirítjuk. Az ízes mártásalapot a tűzről lehúzzuk, és 5 percre félretesszük, hogy a zsírja följöjjön a tetejére. Ebbe szórjuk a pirított lisztet, megvárjuk, amíg a zsiradék beissza, majd újra tűzre tesszük. Kevergetve 10-15 percig forraljuk, ezalatt mártásszerűen besűrűsödik, és nem marad lisztízű sem.
5. Sűrű szövésű szitán átszűrjük, egy kicsit át is passzírozzuk, hogy tartalmasabb legyen. A vörösborral ízesítjük, és rövid forralás után, ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük. Sötét húsokhoz (marha és vad) illik leginkább.
Barnamártás (spanyol mártás) recepthez fűződő történet, jótanács
Ha vadételekhez használjuk, borjúcsont helyett vadcsonttal készítsük. Főzés közben, ha éppen úgy adódik, több mindennel is gazdagíthatjuk az ízét: 1-2 alma héja, maréknyi kiszáradt másra nem alkalmas aszalt gyümölcs, húsról lefejtett hártyás részek (például a bélszín hártyája), üveg aljába száradt 1-2 evőkanálnyi lekvár stb. mind belekerülhet. Letakarva hűtőszekrényben 5-6 napig gond nélkül eláll. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget főzni belőle, mert sok idő, mire elkészül, ellenben lefagyasztható.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.