Bagel

Bagel recept
Hozzávalók
•  1 kg finomliszt
•  2 evőkanál kristálycukor
•  2 kiskanál só
•  4 dkg friss élesztő
•  6 dl víz
•  1 dl olaj
a tészta formálásához:
•  finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
•  olaj
a lekenéshez:
•  1 tojás

Elkészítés módja

1. A lisztet egy tálba szitáljuk, a cukorral és a sóval összeforgatjuk. Az élesztőt rámorzsoljuk, a langyos (de nem meleg!) vizet meg az olajat ráöntjük. 8-10 perc alatt bedagasztjuk. A legegyszerűbb dagasztógéppel készíteni. A tészta eleinte ragacsos, de dagasztás végére tökéletesen összeáll, elválik az tál falától.

2. Egy meglisztezett gyúrólapra borítjuk, és 16 darab, egyenként kb. 10 dekás részre osztjuk. Mindegyiket kb. másfél ujjnyi vastag, hosszúkás rúddá formáljuk, majd két végüket gyűrű alakban összefogjuk, egybe dolgozzuk. Ha mindegyikkel megvagyunk, tiszta konyharuhával vagy abrosszal letakarjuk, és meleg helyen pihentetjük 35-40 perecen át.

3. Egy lábasban bő (3-4) liter vizet forralunk. A megkelt, középen lyukas kis tésztacipókat kettesével-hármasával a gyöngyöző forró vízbe rakjuk. Nagyjából fél percig főzzük, villával megfordítjuk, másik oldalukat is fél percig főzzük. Szűrőlapáttal kiolajozott tepsibe rakjuk. A bagelt előfőzés helyett a mi gőzgombócunkhoz hasonlóan gőzölni is lehet. Ehhez egy lábasban vizet forralunk, kis lángra állítjuk. Szűrőbetétet teszünk rá, megolajozzuk, a tésztát rárakjuk, Lefedjük, nagyjából 2 percig gőzöljük, eztán tesszük át a kiolajozott tepsire.

4. Fölvert tojással lekenjük, tetejüket kedvünk szerint szezám-, tök- vagy napraforgómaggal megszórjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 22-25 perc alatt megsütjük.

5. A bagel magában is finom, és nemcsak „sós”, de édes változatai is vannak. Általában félbevágják, s akár a hagyományos szendvicseket, megtöltik valami finomsággal.

Bagel recepthez fűződő történet, jótanács

Meg akartuk úszni a vízben fürösztést, így sütöttük úgy is egy adagot, hogy a megformázott bageleket egyenesen az olajjal megkent tepsire raktuk. Megkelesztettük, tojással lekentük, és már sütöttük is. A végeredmény: ízében nagyon kicsi a különbség az eredeti változathoz képest, csak annyi, hogy az így készült bagel egy kicsit puffancs szerű.

A leírásban szereplő Bagel recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.