Augsburgi szilváslepény

Elkészítés módja
1. A tejet meglangyosítjuk, a cukrot kevergetve föloldjuk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Kb. 2 evőkanál lisztet belekeverünk, letakarjuk, és meleg helyen 15-20 perc alatt fölfuttatjuk.
2. A többi lisztet egy tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, az élesztős tejet beleöntjük. A tojásokat beleütjük, csipetnyit megsózzuk, majd 7-8 perc alatt bedagasztjuk úgy, hogy a vége felé apránként az olvasztott vajat is belecsurgatjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától, és se nem túl lágy, se nem túl kemény a tészta. Letakarva meleg helyen kb. 30 percen át kelesztjük.
3. Közben a szilvát megmossuk, egy helyen bevágjuk, hogy a magját kivehessük, majd még egy helyen bevágjuk, pont, mintha három részre akarnánk vágni a szemeket, de nem vágjuk végig.
4. Egy nagytepsit kivajazunk, a kinyújtott tésztát belefektetjük, villával megszurkáljuk. A szilvát vágott felükkel felfelé rárakjuk, kicsit kihajtjuk, az sem baj, ha egy kicsit takarják egymást. A gyümölcsöt, fahéjjal meghintjük, és szórhatunk rá cukrot is, de ez nem olyan fontos, az eredeti receptben sem szerepel.
5. További kb. 15 percen át kelesztjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 25-30 percig sütjük.
Augsburgi szilváslepény recepthez fűződő történet, jótanács
Július közepétől szeptember végéig tart a szilva szezonja, ilyenkor friss, az év többi hónapjában fagyasztott gyümölcsből készíthetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.