Augsburgi szilváslepény

Augsburgi szilváslepény recept
Hozzávalók
a tésztához:
•  kb. 2.5 dl langyos tej
•  5 dkg kristálycukor (valódi barna cukor is lehet)
•  3 dkg élesztő
•  50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)
•  2 tojás
•  csipetnyi só
•  8 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
•  1.5 kg szilva
•  kb. 2 csapott kiskanál őrölt fahéj
•  3-4 evőkanál kristálycukor (valódi barna cukor is lehet de el is maradhat)
a tepsi kikenéséhez:
•  2 dkg vaj vagy sütőmargarin

Elkészítés módja

1. A tejet meglangyosítjuk, a cukrot kevergetve föloldjuk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Kb. 2 evőkanál lisztet belekeverünk, letakarjuk, és meleg helyen 15-20 perc alatt fölfuttatjuk.

2. A többi lisztet egy tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, az élesztős tejet beleöntjük. A tojásokat beleütjük, csipetnyit megsózzuk, majd 7-8 perc alatt bedagasztjuk úgy, hogy a vége felé apránként az olvasztott vajat is belecsurgatjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától, és se nem túl lágy, se nem túl kemény a tészta. Letakarva meleg helyen kb. 30 percen át kelesztjük.

3. Közben a szilvát megmossuk, egy helyen bevágjuk, hogy a magját kivehessük, majd még egy helyen bevágjuk, pont, mintha három részre akarnánk vágni a szemeket, de nem vágjuk végig.

4. Egy nagytepsit kivajazunk, a kinyújtott tésztát belefektetjük, villával megszurkáljuk. A szilvát vágott felükkel felfelé rárakjuk, kicsit kihajtjuk, az sem baj, ha egy kicsit takarják egymást. A gyümölcsöt, fahéjjal meghintjük, és szórhatunk rá cukrot is, de ez nem olyan fontos, az eredeti receptben sem szerepel.

5. További kb. 15 percen át kelesztjük, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 25-30 percig sütjük.

Augsburgi szilváslepény recepthez fűződő történet, jótanács

Július közepétől szeptember végéig tart a szilva szezonja, ilyenkor friss, az év többi hónapjában fagyasztott gyümölcsből készíthetjük.

A leírásban szereplő Augsburgi szilváslepény recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (szilvás lepény, lepény) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.