Almás túrós lepény

Almás túrós lepény recept
Hozzávalók
a fűszeres linzertésztához:
•  10 dkg kristálycukor
•  15 dkg vaj
•  25 dkg finomliszt
•  késhegnyi (1 gramm) őrölt fahéj
•  két késhegynyi (2 gramm) őrölt szegfűszeg
•  1 mokkáskanál só
•  1 mokkáskanál (3 gramm) szódabikarbóna
•  1 tojás
•  0.5 dl tejföl
•  fél citrom leve
•  0.3 dl rum
az almatöltelékhez:
•  1 kg ama
•  15 dkg kristálycukor
•  8 dkg keksz- vagy piskótamorzsa
•  5 dkg darált dió
•  15 dkg vegyes aszalt gyümölcs
a túrótöltelékhez:
•  1 csomag (40 gramm) főzni való vanília ízű pudingpor
•  10 dkg kristálycukor
•  1 csomag vaníliás cukor
•  5 dl tej
•  2 tojás
•  25 dkg tehéntúró
•  1 citrom héja
•  5-5 dkg mazsola és cukrozott narancshéj
a lekenéshez:
•  1 tojás
a tetejére:
•  5 dkg dió

Elkészítés módja

1. A tésztához a cukrot és a hideg vajat a liszttel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. A fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, a sót és a szódabikarbónát belekeverjük. Ezután a tojással, a tejföllel, a citrom kifacsart levével és a rummal, továbbra is gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg benne, összegyúrjuk. Letakarva 25-30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

2. Ezalatt az almát meghámozzuk, félbevágva kicsumázzuk, majd vékonyan fölszeleteljük. A cukorral, a morzsával, a dióval és a mazsolányi darabokra vágott aszalt gyümölccsel összekeverjük. A pudingporból a fele cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve sűrű krémet főzünk. A tűzről levéve először a tojások sárgáját, majd az átpasszírozott túrót keverjük bele, a jól megmosott citrom sárga héját belereszeljük, a mazsolát és a kis kockákra vágott cukrozott narancshéjat belekeverjük, azután beleforgatjuk a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is.

3. A tésztát két egyforma részre vágjuk. Az egyiket kinyújtjuk kb. 4 mm vastagságúra, 25 x 35 centisre, és egy ugyanekkora sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Az almatölteléket egyenlő vastagságban elterítjük rajta. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) 6 perc alatt elősütjük.

4. A túrótölteléket az elősütött lepényre simítjuk, és a másik, ugyancsak 4 milliméter vastagságúra nyújtott tésztalappal befedjük. Felvert tojással lekenjük, durvára vágott dióval behintjük, és a sütőbe visszatolva további kb. 20 percig sütjük.

5. Amikor a lepény félig kihűlt, vágódeszkára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Amikor teljesen kihűlt visszafordítjuk, és már szeletelhetjük is.

Almás túrós lepény recepthez fűződő történet, jótanács

Ez a könnyű, fűszeres linzertészta a híres mesterszakács testvérpár, Turós Lukács és Turós Emil édesanyjának, „Turós néninek” a receptje. A kész sütemény lefagyasztható.

A leírásban szereplő Almás túrós lepény recept elkészítéséhez sok sikert kívánunk. Az elkészült ételhez, ételekhez, pedig jó étvágyat. Oldalunkon sok hasonló (almás lepény, túrós lepény, lepény) minőségi receptet talál képekkel, leírásokkal, hozzávalókkal. Vannak amik házilag készültek és vannak amik profi konyhában. Vannak köztük egyszerű, gyors receptek és vannak kissé bonyolultabbak. Vannak olcsó és költségesebb ételek is, de mindegyik finom és biztosan örömet szerez annak is aki készíti és annak is aki fogyasztja majd. A részletes keresőben számos szempont alapján szűrhet, kereshet a receptek között, hogy mindenki megtalálhassa a leginkább kedvére való ételt, legyen szó ünnepről, hétköznapról, vagy bármilyen alkalomról.

Almás túrós lepény recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #9990 2016. 12. 16. 18:27 Válasz a #9989. hozzászólásra Válasz

    Köszönjük a visszajelzést.

  2. Vassné Edit
    Vassné Edit #9989 2016. 12. 16. 17:15 Válasz

    Elkészült a sütemény.
    Nagyon finom lett,akár az ünnepi asztalra is tehető.
    Köszönöm szépen a receptet.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Almás túrós lepény recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #9990 2016. 12. 16. 18:27 Válasz a #9989. hozzászólásra Válasz

    Köszönjük a visszajelzést.

  2. Vassné Edit
    Vassné Edit #9989 2016. 12. 16. 17:15 Válasz

    Elkészült a sütemény.
    Nagyon finom lett,akár az ünnepi asztalra is tehető.
    Köszönöm szépen a receptet.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.