Almás túrós lepény

Almás túrós lepény recept
Hozzávalók
a fűszeres linzertésztához:
•  10 dkg kristálycukor
•  15 dkg vaj
•  25 dkg finomliszt
•  késhegnyi (1 gramm) őrölt fahéj
•  két késhegynyi (2 gramm) őrölt szegfűszeg
•  1 mokkáskanál só
•  1 mokkáskanál (3 gramm) szódabikarbóna
•  1 tojás
•  0.5 dl tejföl
•  fél citrom leve
•  0.3 dl rum
az almatöltelékhez:
•  1 kg ama
•  15 dkg kristálycukor
•  8 dkg keksz- vagy piskótamorzsa
•  5 dkg darált dió
•  15 dkg vegyes aszalt gyümölcs
a túrótöltelékhez:
•  1 csomag (40 gramm) főzni való vanília ízű pudingpor
•  10 dkg kristálycukor
•  1 csomag vaníliás cukor
•  5 dl tej
•  2 tojás
•  25 dkg tehéntúró
•  1 citrom héja
•  5-5 dkg mazsola és cukrozott narancshéj
a lekenéshez:
•  1 tojás
a tetejére:
•  5 dkg dió

Elkészítés módja

1. A tésztához a cukrot és a hideg vajat a liszttel gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk. A fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, a sót és a szódabikarbónát belekeverjük. Ezután a tojással, a tejföllel, a citrom kifacsart levével és a rummal, továbbra is gyors mozdulatokkal, hogy a vaj ne olvadjon meg benne, összegyúrjuk. Letakarva 25-30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

2. Ezalatt az almát meghámozzuk, félbevágva kicsumázzuk, majd vékonyan fölszeleteljük. A cukorral, a morzsával, a dióval és a mazsolányi darabokra vágott aszalt gyümölccsel összekeverjük. A pudingporból a fele cukorral és a vaníliás cukorral ízesítve sűrű krémet főzünk. A tűzről levéve először a tojások sárgáját, majd az átpasszírozott túrót keverjük bele, a jól megmosott citrom sárga héját belereszeljük, a mazsolát és a kis kockákra vágott cukrozott narancshéjat belekeverjük, azután beleforgatjuk a maradék cukorral kemény habbá vert tojásfehérjét is.

3. A tésztát két egyforma részre vágjuk. Az egyiket kinyújtjuk kb. 4 mm vastagságúra, 25 x 35 centisre, és egy ugyanekkora sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Az almatölteléket egyenlő vastagságban elterítjük rajta. Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (220 ºC; légkeveréses sütőben 200 ºC) 6 perc alatt elősütjük.

4. A túrótölteléket az elősütött lepényre simítjuk, és a másik, ugyancsak 4 milliméter vastagságúra nyújtott tésztalappal befedjük. Felvert tojással lekenjük, durvára vágott dióval behintjük, és a sütőbe visszatolva további kb. 20 percig sütjük.

5. Amikor a lepény félig kihűlt, vágódeszkára borítjuk, a sütőpapírt lehúzzuk róla. Amikor teljesen kihűlt visszafordítjuk, és már szeletelhetjük is.

Almás túrós lepény recepthez fűződő történet, jótanács

Ez a könnyű, fűszeres linzertészta a híres mesterszakács testvérpár, Turós Lukács és Turós Emil édesanyjának, „Turós néninek” a receptje. A kész sütemény lefagyasztható.

Almás túrós lepény recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #9990 2016. 12. 16. 18:27 Válasz a #9989. hozzászólásra Válasz

    Köszönjük a visszajelzést.

  2. Vassné Edit
    Vassné Edit #9989 2016. 12. 16. 17:15 Válasz

    Elkészült a sütemény.
    Nagyon finom lett,akár az ünnepi asztalra is tehető.
    Köszönöm szépen a receptet.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.

Almás túrós lepény recept - 2 hozzászólás

  1. admin
    admin #9990 2016. 12. 16. 18:27 Válasz a #9989. hozzászólásra Válasz

    Köszönjük a visszajelzést.

  2. Vassné Edit
    Vassné Edit #9989 2016. 12. 16. 17:15 Válasz

    Elkészült a sütemény.
    Nagyon finom lett,akár az ünnepi asztalra is tehető.
    Köszönöm szépen a receptet.

Hozzászólás írása

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.