Vajhalfilé túrótortában tálalt vargányaraguval
Elkészítés módja
1. A halat megsózzuk, megborsozzuk, és tálalásig félrerakjuk, mert elég az utolsó percekben megsütni.
2. A túrótortához a búzadarát a forrásban lévő vízbe (tejbe) szórjuk, megsózzuk, megborsozzuk, kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről levéve a fedele alá duplán hajtogatott konyharuhát fektetünk, a darát így, a saját gőzében hagyjuk megpuhulni teljesen. A puha (szobahőmérsékletű) vajat az áttört túróval kikeverjük, majd hozzáadjuk a puha kukoricadarát is. A zúzott fokhagymával fűszerezzük, ha kell, utánasózzuk, borsozzuk. A Tojássárgáját belekeverjük, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét beleforgatjuk. Egy kikent 8 személyes Zila-formába simítjuk, és előmelegített sütőben, jó közepes lánggal kb. 25 perc alatt megsütjük.
3. Ez pontosan elég idő arra, hogy elkészítsük a gombaragut. Ehhez a hagymát és a gombát megtisztítjuk, előbbit finomra, utóbbit közepes kockákra vágjuk. A vaj és olaj keverékében a hagymát megfonnyasztjuk, majd rádobjuk a gombát, és nagy lángon 8-10 perc alatt megpirítjuk. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Az utolsó percben a borral ízesítjük, 1 percig forraljuk.
4. A megfűszerezett halat a vaj és az olaj keverékében, egy nagy serpenyőben oldalanként kb. 2 perc alatt megsütjük. A tűzről levéve pár csepp citromlével meglocsoljuk.
5. Következik a tálalás: A kukoricás túrótortát a jelölések mentén cikkekre vágjuk, és személyenként egyet tányérra teszünk. A forró gombaragut az üregébe kanalazzuk. A sült halat melléfektetjük. kaporlevéllel díszítjük, és mézes balzsamecettel körbelocsoljuk (mézet balzsamecettel addig forralunk, míg sűrű szósz nem lesz belőle, majd hűlni hagyjuk).
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.