Torockói hamus zsák
Elkészítés módja
1. A sütést megelőző napon összeállítjuk a tésztát. A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, a puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) elmorzsoljuk benne. A tojások sárgáját hozzáadjuk, összegyúrjuk.
2. Ezután a tésztából 64 egyenlő kis golyót formálunk, amit úgy a legkönnyebb, ha addig felezgetjük a tésztát, míg 16 egyenlő részre sikerül osztani. Ezeket azután négybe vágjuk, meggömbölygetjük, és lefedve másnapig a hűtőbe tesszük.
3. A töltelékhez a tojások fehérjéből kemény habot verünk, a vége felé belekeverjük a porcukrot, és a darált diót is.
4. A tésztagolyócskákat egyenként réteslap vékonyságúra, téglalap alakúra (kb. 8x5 centisre) kinyújtjuk. Egy csíkban a felénk eső oldalára kb. 1 púpozott kiskanálnyi tölteléket teszünk. A tészta két oldalát kb. 1 centi szélességben a töltelékre visszahajtjuk, majd a tésztát alulról föltekerjük, azaz a töltelékre hajtjuk.
5. Vékonyan megkent sütőlapra rakjuk úgy, hogy az az oldaluk kerüljön alulra, ahol a hajtogatás van. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 175 °C) 17-18 perc alatt szép sárgásra sütjük. Még melegen vaniliás porcukorral gazdagon megszórjuk.
Torockói hamus zsák recepthez fűződő történet, jótanács
Máktöltelékkel is ugyanígy készíthetjük.
Hozzászólás írása
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned
Megjegyzés: A weboldalunkon beküldött hozzászólásokat moderátoraink a nap 24 órájában ellenőrzik. Az elküldött hozzászólás a weboldalon megjelenik ugyan azonnal, de moderátoraink kifogásolható tartalom esetén a Felhasználási feltételeknek megfelelően bármikor törölhetik.